Funkcje trygonometryczne udowodnienie tożsamości

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
jan_bialski
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 10 gru 2017, 15:58
Podziękowania: 1 raz

Funkcje trygonometryczne udowodnienie tożsamości

Post autor: jan_bialski »

Witam umiałby ktoś to zrobić? Próbuje wyjść od prawej strony ale nic mi nie wychodzie
\(cos 2x= \frac{1- tg ^2 x}{1+ tg ^2 x}\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(P= \frac{1-tg^2x}{1+tg^2x}= \frac{1- \frac{sin^2x}{cos^2x} }{1+ \frac{sin^2x}{cos^2x} }=\\= \frac{ \frac{cos^2x-sin^2x}{cos^2x} }{ \frac{cos^2x+sin^2x}{cos^2x} }= \frac{cos^2x-sin^2x}{sin^2x+cos^2x}=cos^2x-sin^2x=cos2x=L\)

\(L=P\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ