Które wyrazy ciągu An są ujemne, a które większe od 3?
An= 4sin(n*pi/2)
Ciągi - nierówność trygonometryczna
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 109
- Rejestracja: 24 lis 2017, 19:27
- Podziękowania: 83 razy
- Płeć:
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
\(a_n=4 sin(n\cdot\frac{\pi}{2})\)
\(a_1=4 \cdot 1=4\\a_2=4 \cdot 0=0\\a_3=4 \cdot (-1)=-4\\a_4=4 \cdot 0=0\\a_5=4 \cdot 1=4\\a_6=4 \cdot 0=0\\a_7=4 \cdot (-1)=-4\\a_8=4 \cdot 0=0\\a_9=4 \cdot 1=4\\a_{10}=4 \cdot 0=0\\i \;\;tak\;\;dalej...\\-4;0;4;0;-4;0;4...\)
\(a_1=4 \cdot 1=4\\a_2=4 \cdot 0=0\\a_3=4 \cdot (-1)=-4\\a_4=4 \cdot 0=0\\a_5=4 \cdot 1=4\\a_6=4 \cdot 0=0\\a_7=4 \cdot (-1)=-4\\a_8=4 \cdot 0=0\\a_9=4 \cdot 1=4\\a_{10}=4 \cdot 0=0\\i \;\;tak\;\;dalej...\\-4;0;4;0;-4;0;4...\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 109
- Rejestracja: 24 lis 2017, 19:27
- Podziękowania: 83 razy
- Płeć: