Wiem, że może to nie dokońca odpowiednie forum, ale niestety nie potrafię sobie poradzić z czymś takim. Ogółem problem polega na tym, że mam dwie prezentacje pptx (załóżmy, że są to po prostu obrazy dwuwymiarowe) - jedna jest w formacie 4:3 a druga w formacie 16:9. Problem polega na tym, aby obraz (prezentację) w 16:9 przenieść do postaci 4:3. Niestey nie do końca rozumiem w jaki sposób przeskalować pozycję każdego z obiektów oraz ich wymiary. Przykładowo, jeśli robi to sam Powerpoint (muszę to zadanie wykonać programistycznie) to dla takiego typu danych:
- prezentacja 4:3 ma wymiary \(9144000x6858000\)
- prezentacja 16:9 ma wymiary \(12192000x6858000\)
- przykładowy kształt na prezentacji w 16:9 - Pozycja: \(x=537459\) \(y=515462\) rozmiary (każdy obiekt to prostokąt): \(cx=11117083\) \(cy=600164\)
-ten sam kształt po przekonwertowaniu do 4:3 - Pozycja: \(x=403095\) \(y=515462\) rozmiary (każdy obiekt to prostokąt): \(cx=8337812\) \(cy=473206\)
Przez pozycję rozumiem współrzędne górnego lewego wierzchołka.
O ile rozumiem skąd wzięła się nowa szerokość oraz pozycja 'xowa' \(cx = 11117083/8337812=1.333\), o tyle nie wiem jak powerpoint wyliczył nową długość.
Dodatkowo zauważyłem, że dla kształtów będące kwadratami w 16:9 pozostają kwadratami na 4:3.
Czy ktoś widzi tutaj możliwy wzór na wyliczenie tych nowych współrzędnych oraz rozmiarów kształtów, który mógłbym zastosować dla każdego kształtu?
Jest to poniekąd problem matematyczny, więc postanowiłem spróbować swoich sił tutaj. Będę wdzięczny za każdą pomoc.
Skalowanie obrazu 16:9 do 4:3
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
nie da sie dobrac takiej skali \(\frac{16}{4} \neq \frac{9}{3}\) coś trzeba uciąć
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Często tu bywam
- Posty: 172
- Rejestracja: 04 paź 2010, 18:57
- Podziękowania: 12 razy
- Otrzymane podziękowania: 4 razy
- Płeć:
Re:
Nie do końca rozumiem co masz na myśli pisząć, że się nie da - chodzi mi o po prostu znalezienie sposobu który pozwoli mi przeniesc kształty z obrazu w 16:9 na kształty na obrazie 4:3.korki_fizyka pisze:nie da sie dobrac takiej skali \(\frac{16}{4} \neq \frac{9}{3}\) coś trzeba uciąć
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Nie do końca jestem pewna czy o to chodzi ale spróbuję:
\(\frac{4}{3}= \frac{16}{12}= \frac{16}{9+3} = \frac{16}{9+2 \cdot 1,5}\)
W telewizji to załatwiają w ten sposób, że na dole i na górze ekranu pojawiają się dwa czarne paski (każdy o szerokości 1,5).
Dawniej , jak ludzie jeszcze byli słabiej wykształceni\(^*\) i mogli nie wiedzieć o co chodzi pojawiał się komunikat wyjaśniający, który brzmiał mniej więcej tak: Film jest panoramiczny dlatego na dole i na górze ekranu pojawią się dwa czarne pasy. Prosimy nie regulować odbiorników.
\(^*\) teraz , podobieństwo prostokątów jest/(było ) już w programie gimnazjum- zatem można ten element traktować jak wiedzę powszechną.
\(\frac{4}{3}= \frac{16}{12}= \frac{16}{9+3} = \frac{16}{9+2 \cdot 1,5}\)
W telewizji to załatwiają w ten sposób, że na dole i na górze ekranu pojawiają się dwa czarne paski (każdy o szerokości 1,5).
Dawniej , jak ludzie jeszcze byli słabiej wykształceni\(^*\) i mogli nie wiedzieć o co chodzi pojawiał się komunikat wyjaśniający, który brzmiał mniej więcej tak: Film jest panoramiczny dlatego na dole i na górze ekranu pojawią się dwa czarne pasy. Prosimy nie regulować odbiorników.
\(^*\) teraz , podobieństwo prostokątów jest/(było ) już w programie gimnazjum- zatem można ten element traktować jak wiedzę powszechną.
-
- Często tu bywam
- Posty: 172
- Rejestracja: 04 paź 2010, 18:57
- Podziękowania: 12 razy
- Otrzymane podziękowania: 4 razy
- Płeć:
Pozwolę sobie to graficznie jeszcze zaprezentować:
Oryginalny obraz:
Obraz po przekształceniu do 4:3 (proszę nie przejmować się kolorami)
Jak widać nie ma mowy o żadnych paskach - szukam po prostu takiego przekształcenia, który wyliczy nowe współrzędne i wielkości kształtów. Może źle się wyraziłem na poczatku pisząc o wzorze i stąd to nieporozumienie.
Oryginalny obraz:
Obraz po przekształceniu do 4:3 (proszę nie przejmować się kolorami)
Jak widać nie ma mowy o żadnych paskach - szukam po prostu takiego przekształcenia, który wyliczy nowe współrzędne i wielkości kształtów. Może źle się wyraziłem na poczatku pisząc o wzorze i stąd to nieporozumienie.
-
- Często tu bywam
- Posty: 172
- Rejestracja: 04 paź 2010, 18:57
- Podziękowania: 12 razy
- Otrzymane podziękowania: 4 razy
- Płeć:
Re: Skalowanie obrazu 16:9 do 4:3
Zedytowałem jeszcze post i dodałem przykładowe nowe współrzędne dla kwadratu. Szukam po prostu sposobu który pozwoli mi uniwersalnie wyliczyć te nowe współrzędne oraz wymiary.
trzewior pisze:Wiem, że może to nie dokońca odpowiednie forum, ale niestety nie potrafię sobie poradzić z czymś takim. Ogółem problem polega na tym, że mam dwie prezentacje pptx (załóżmy, że są to po prostu obrazy dwuwymiarowe) - jedna jest w formacie 4:3 a druga w formacie 16:9. Problem polega na tym, aby obraz (prezentację) w 16:9 przenieść do postaci 4:3. Niestey nie do końca rozumiem w jaki sposób przeskalować pozycję każdego z obiektów oraz ich wymiary. Przykładowo, jeśli robi to sam Powerpoint (muszę to zadanie wykonać programistycznie) to dla takiego typu danych:
- prezentacja 4:3 ma wymiary \(9144000x6858000\)
- prezentacja 16:9 ma wymiary \(12192000x6858000\)
- przykładowy kształt na prezentacji w 16:9 - Pozycja: \(x=537459\) \(y=515462\) rozmiary (każdy obiekt to prostokąt): \(cx=11117083\) \(cy=600164\)
-ten sam kształt po przekonwertowaniu do 4:3 - Pozycja: \(x=403095\) \(y=515462\) rozmiary (każdy obiekt to prostokąt): \(cx=8337812\) \(cy=473206\)
Przez pozycję rozumiem współrzędne górnego lewego wierzchołka.
Inny przykład kwadrat:
- na prezentacji w 16:9 - Pozycja: \(x=3271974\) \(y=2111756\) rozmiary (każdy obiekt to prostokąt): \(cx=710100\) \(cy=710100\)
-po przekonwertowaniu do 4:3 - Pozycja: \(x=4362632\) \(y=1672674\) rozmiary (każdy obiekt to prostokąt): \(cx=946800\) \(cy=946800\)
O ile rozumiem skąd wzięła się nowa szerokość oraz pozycja 'xowa' \(cx = 11117083/8337812=1.333\), o tyle nie wiem jak powerpoint wyliczył nową długość.
Dodatkowo zauważyłem, że dla kształtów będące kwadratami w 16:9 pozostają kwadratami na 4:3.
Czy ktoś widzi tutaj możliwy wzór na wyliczenie tych nowych współrzędnych oraz rozmiarów kształtów, który mógłbym zastosować dla każdego kształtu?
Jest to poniekąd problem matematyczny, więc postanowiłem spróbować swoich sił tutaj. Będę wdzięczny za każdą pomoc.