Nierówność wykładnicza, kalkulatory online sobie nie radzą

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
leezac
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 20 sie 2013, 21:53
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Nierówność wykładnicza, kalkulatory online sobie nie radzą

Post autor: leezac »

\(\frac{4}{3}*(\frac{2}{3})^{(x+2)}+\frac{4}{9}*(\frac{2}{9})^{(x+1)} \ge \frac{8}{9}\)

Przyniósł mi student z informatyki z list od jakiegoś wykładowcy. Nie umiem tego zrobić. Wolfram jedynie coś wyrzucił, ale nie wiadomo, czy można mu ufać, a inne kalkulatory nie dają rady. Nie wiem jak sobie poradzić z różnymi podstawami potęgi 2/3 i 2/9? Proszę o rozwiązanie lub wskazówki. Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ