Witam!
Mam problem z zadaniem :
Wyznacz zbiór wartości funkcji f i oblicz, dla których argumentów ta funkcja przyjmuje wartość 1.
a) f(x) = sin^4 x + cos^4 x
Zrobiłem z tego póki co : 1 - 2sin^2 x + 2sin^4 x, ale nie wiem co dalej z tym robić. Próbowałem podstawić t, liczyć miejsca zerowe, liczyć p i q funkcji, ale nie bardzo mi to cokolwiek dało .
Trygonometria zbiór wartości funkcji
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 109
- Rejestracja: 24 lis 2017, 19:27
- Podziękowania: 83 razy
- Płeć:
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
\(f(x)=\sin^4x+\cos^4x\\
f(x)=(\sin^2x+\cos^2x)^2-2\sin^2x\cos^2x\\
f(x)=1-2(0,5\cdot 2\sin x\cos x)^2\\
f(x)=1-2(0,5\sin 2x)^2\\
f(x)=1-2\cdot \frac{1}{4}\sin^22x\\
f(x)=1-\frac{1}{2}\sin^22x\\
0\leq \sin^22x\leq 1\\
0\geq -\frac{1}{2}\sin^22x\geq -\frac{1}{2}\\
1\geq 1-\frac{1}{2}\sin^22x\geq \frac{1}{2}\\
ZW=[\frac{1}{2},1]\)
f(x)=(\sin^2x+\cos^2x)^2-2\sin^2x\cos^2x\\
f(x)=1-2(0,5\cdot 2\sin x\cos x)^2\\
f(x)=1-2(0,5\sin 2x)^2\\
f(x)=1-2\cdot \frac{1}{4}\sin^22x\\
f(x)=1-\frac{1}{2}\sin^22x\\
0\leq \sin^22x\leq 1\\
0\geq -\frac{1}{2}\sin^22x\geq -\frac{1}{2}\\
1\geq 1-\frac{1}{2}\sin^22x\geq \frac{1}{2}\\
ZW=[\frac{1}{2},1]\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 109
- Rejestracja: 24 lis 2017, 19:27
- Podziękowania: 83 razy
- Płeć:
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 109
- Rejestracja: 24 lis 2017, 19:27
- Podziękowania: 83 razy
- Płeć:
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć: