Trygonometria wykres funkcji

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Maturzysta2k18
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 109
Rejestracja: 24 lis 2017, 19:27
Podziękowania: 83 razy
Płeć:

Trygonometria wykres funkcji

Post autor: Maturzysta2k18 »

Witam.

1. "Naszkicuj wykres funkcji f w podanym zbiorze.
c) f(x) = sin2x * \sqrt{ \frac{1}{sin^2x}+\frac{1}{cos^2x}}, x€(0,2 \pi) - {\frac{\pi}{2}}, \pi, \frac{3\pi}{2}}"

W tym zadaniu nie wiem jak przekształcić to wyrażenie krok po kroku, dodając to co pod pierwiastkiem wychodzi mi 1/sin^2cos^2 a ma być 2/sin2x, więc gdzieś to muszę pomnożyć przez dwa ale gdzie?

2. Oblicz : cos(-690°) = cos690° = cos(7*90°+60°) = sin60° = \frac{ \sqrt{3} }{2} . Tak jest wg mnie a w odp jest to samo ale na minusie. Dlaczego? Przecież cosinus w 4 ćwiartce jest dodatni, dodatkowo jest funkcja parzystą, więc cos(-kąt)=cos(kąt), prawda?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(f(x)=\sin 2x\sqrt{\frac{1}{\sin^2x}+\frac{1}{\cos^2x}}=\sin 2x\sqrt{\frac{1}{\sin^2x\cos^2x}}=\sin 2x\cdot\frac{1}{|\sin x\cos x|}=\frac{\sin 2x}{0,5\cdot |2\sin x\cos x|}=\frac{2\sin 2x}{|\sin 2x|}=...\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Trygonometria wykres funkcji

Post autor: eresh »

Maturzysta2k18 pisze: 2. Oblicz : cos(-690°) = cos690° = cos(7*90°+60°) = sin60° = \frac{ \sqrt{3} }{2} . Tak jest wg mnie a w odp jest to samo ale na minusie. Dlaczego? Przecież cosinus w 4 ćwiartce jest dodatni, dodatkowo jest funkcja parzystą, więc cos(-kąt)=cos(kąt), prawda?

błąd w odpowiedzi
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Maturzysta2k18
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 109
Rejestracja: 24 lis 2017, 19:27
Podziękowania: 83 razy
Płeć:

Post autor: Maturzysta2k18 »

Dziękuję bardzo :D!!
ODPOWIEDZ