Funkcje trygonometryczne

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
odirek
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 09 lis 2017, 15:27
Płeć:

Funkcje trygonometryczne

Post autor: odirek »

Wyznaczyć dziedzinę funkcji
a) f(x)=sinx/x
b) f(x)=tgx + ctgx
c) f(x)=sinx + 1/cosx
d) f(x)=1/(1 - tg^2x)
e) f(x)=cosx/(sinx - 1/2)
f) f(x)=sin(arcctgx)
g) f(x)=arctg(sinx)
h) f(x)=arccos(sinx)
i) f(x)=sin(tgx)

Zbadać parzystość/nieparzystość funkcji
a) f(x)=sin2x
b) f(x)=I1+cosxI
c) f(x)=sinx + cosx
d) f(x)=sin^2x
e) f(x)=sin^3x
f) f(x)=IsinxI
g) f(x)=sinx/(1+sin^2x)
h) f(x)=1/(2+cosx)

Wyznaczyć okres podstawowy funkcji
a) f(x)=sin2x
b) f(x)=cos(x/2)
c) f(x)=sin(4/3x)
d) f(x)=cos(4pix + 3)
e) f(x)=IsinxI
f) f(x)=cos^3x
odirek
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 09 lis 2017, 15:27
Płeć:

Post autor: odirek »

Prosze o pomoc w rozwiązaniu
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

To jest tak łatwe, standardowe ćwiczenie (trudno to nawet zadaniem nazwać), że raczej nie spodziewaj się, że Ci je ktoś rozwiąże (to niczemu dobremu nie posłużyłoby). Spróbuj sam. Melduj o problemach.
ODPOWIEDZ