Liczby rzeczywiste i wyrażenia algebraiczne - zad./pomocy

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
araz10
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 18
Rejestracja: 29 mar 2016, 00:02
Lokalizacja: Poznań
Podziękowania: 7 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Liczby rzeczywiste i wyrażenia algebraiczne - zad./pomocy

Post autor: araz10 »

1. Wyznacz NWW(120,72,168) oraz NWD(12,28,72). Czu uzyskane liczby są względnie pierwsze? Odpowiedź uzasadnij.
2. Wykaż, że iloczyn czterech kolejnych liczb jest podzielny przez 12.
3. Suma kwadratów dwóch liczb całkowitych jest równa 100. Ich iloczyn wynosi 48. Wyznacz ich różnicę.

Pierwsza klasa technikum, poziom rozszerzony. Dziękuję za pomoc i odpowiedzi. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Liczby rzeczywiste i wyrażenia algebraiczne - zad./pomoc

Post autor: eresh »

araz10 pisze: 3. Suma kwadratów dwóch liczb całkowitych jest równa 100. Ich iloczyn wynosi 48. Wyznacz ich różnicę.
\(x^2+y^2=100\\
(x-y)^2+2xy=100\\
(x-y)^2+2\cdot 48=100\\
(x-y)^2=4\\
x-y=2\;\; \vee \;\;x-y=-2\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
araz10
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 18
Rejestracja: 29 mar 2016, 00:02
Lokalizacja: Poznań
Podziękowania: 7 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Liczby rzeczywiste i wyrażenia algebraiczne - zad./pomoc

Post autor: araz10 »

Dzięki, pierwsze zrobiłem, potrzebuję jeszcze trzecie.
araz10
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 18
Rejestracja: 29 mar 2016, 00:02
Lokalizacja: Poznań
Podziękowania: 7 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: araz10 »

*drugie (pomyłka)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Liczby rzeczywiste i wyrażenia algebraiczne - zad./pomoc

Post autor: radagast »

araz10 pisze: 2. Wykaż, że iloczyn czterech kolejnych liczb jest podzielny przez 12.
Wsrod czterech kolejnych liczb naturalnych dwie dzielą się przez 2 , a jedna przez 3. \(2 \cdot 2 \cdot 3=12\)
CBDO

PS
powiem więcej: ten iloczyn dzieli się przez 24 :)
ODPOWIEDZ