Wielokąty i okręgi punkty a(-3,4) i b (1,-6)

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
nicola01
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 38
Rejestracja: 12 sty 2017, 09:43
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Wielokąty i okręgi punkty a(-3,4) i b (1,-6)

Post autor: nicola01 »

Punkty a(-3,4) i b (1,-6) są końcami odcinka, który jest średnicą okręgu. Napisz równanie środkowe i ogólne tego okręgu.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Wyznacz współrzędne środka średnicy
\(a= \frac{-3+1}{2}= -1\\b= \frac{-6+4}{2}=-1\\S=(-1;-1)\\(x+1)^2+(y+1)^2=r^2\\r= \sqrt{2^2+5^2}= \sqrt{29}\\(x+1)^2+(y+1)^2=29\)
ogólne:
\(x^2+2x+1+y^2+2y+1=29\\x^2+y^2+2x+2y-27=0\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ