Niech \(m,n \in \nn\). Chcemy dowieść, że jeśli \(m+n \ge 73\) to \(m \ge 37\) lub \(n \ge 37\).
Bardzo proszę o rozwiązanie lub wskażówki
Dowód nie wprost
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 932
- Rejestracja: 20 wrz 2013, 12:54
- Podziękowania: 200 razy
- Otrzymane podziękowania: 273 razy
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 2946
- Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
- Lokalizacja: Radom
- Otrzymane podziękowania: 1556 razy
- Płeć:
Re: Dowód nie wprost
zastosuj dowód przez zaprzeczenie : \((p \So q) \iff \sim( p \wedge \sim q)\)
pokazujesz ,że \(\\) \(p \wedge \sim q\) jest fałszem
\(m,n \in N\) \(\\)\(m+n \ge 73\) \(\So\)\(m \ge 37\) \(\vee\) \(n \ge 37\)
\(m+n \ge 73\) \(\) \(\wedge\) \(\\) \(\sim ( m \ge 37 \vee n \ge 37 )\)
\(m+n \ge 73\) \(\) \(\wedge\) \(\\) \((m < 37 \wedge n < 37 )\)
\(m+n \ge 73\) \(\) \(\wedge\) \(\\) \((m \le 36 \wedge n \le 36)\)
\(m+n \ge 73\) \(\) \(\wedge\) \(\\) \(m+n \le 72\)
co jest fałszem ( powyżej ingerowało : \(m,n \in N\) )
pokazujesz ,że \(\\) \(p \wedge \sim q\) jest fałszem
\(m,n \in N\) \(\\)\(m+n \ge 73\) \(\So\)\(m \ge 37\) \(\vee\) \(n \ge 37\)
\(m+n \ge 73\) \(\) \(\wedge\) \(\\) \(\sim ( m \ge 37 \vee n \ge 37 )\)
\(m+n \ge 73\) \(\) \(\wedge\) \(\\) \((m < 37 \wedge n < 37 )\)
\(m+n \ge 73\) \(\) \(\wedge\) \(\\) \((m \le 36 \wedge n \le 36)\)
\(m+n \ge 73\) \(\) \(\wedge\) \(\\) \(m+n \le 72\)
co jest fałszem ( powyżej ingerowało : \(m,n \in N\) )
-
- Fachowiec
- Posty: 932
- Rejestracja: 20 wrz 2013, 12:54
- Podziękowania: 200 razy
- Otrzymane podziękowania: 273 razy
- Płeć: