CIĄGI LICZBOWE BARDZO PROSZĘ O POMOC

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
nicola01
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 38
Rejestracja: 12 sty 2017, 09:43
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

CIĄGI LICZBOWE BARDZO PROSZĘ O POMOC

Post autor: nicola01 »

Zbadaj monotoniczność ciągów liczbowych :

a) An=2n-5

b) Bn=2+1
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: CIĄGI LICZBOWE BARDZO PROSZĘ O POMOC

Post autor: eresh »

nicola01 pisze:Zbadaj monotoniczność ciągów liczbowych :

a) An=2n-5

b) Bn=2+1

\(a_{n+1}-a_n=2(n-1)-5-2n+5=2n-2-2n=-2<0\)
ciąg jest malejący

\(b_n=1+2=3\)
ciąg stały
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ