CIĄGI LICZBOWE BARDZO PROSZĘ O POMOC

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
nicola01
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 38
Rejestracja: 12 sty 2017, 09:43
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

CIĄGI LICZBOWE BARDZO PROSZĘ O POMOC

Post autor: nicola01 »

Wyznacz ciąg geometryczny, w którym a2 =10 i a5=16/25
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Skorzystaj z definicji ciągu geometrycznego, to elementarne jest.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: CIĄGI LICZBOWE BARDZO PROSZĘ O POMOC

Post autor: eresh »

nicola01 pisze:Wyznacz ciąg geometryczny, w którym a2 =10 i a5=16/25

\(a_2=10\\
a_1q=10\\
a_1=\frac{10}{q}\)



\(a_5=\frac{16}{25}\\
a_1\cdot q^4=\frac{16}{25}\\
\frac{10}{q}\cdot q^4=\frac{16}{25}\\
10q^3=\frac{16}{25}\\
q^3=\frac{16}{250}\\
q^3=\frac{8}{125}\\
q=\frac{2}{5}\\
a_1=\frac{10}{\frac{2}{5}}=25\)


\(a_n=a_1q^{n-1}\\
a_n=25\cdot (\frac{2}{5})^{n-1}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ