CIĄGI LICZBOWE BARDZO PROSZĘ O POMOC

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
nicola01
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 38
Rejestracja: 12 sty 2017, 09:43
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

CIĄGI LICZBOWE BARDZO PROSZĘ O POMOC

Post autor: nicola01 »

Wyznacz ciąg arytmetyczny, w którym a1=4 i a6-a5= -3 . Wyznacz ten ciąg i napisz jego wzór ogólny .
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

rozwiąż układ równań:
\(\begin{cases}a_1=4\\a_1+5r-(a_1+4r)=-3\end{cases}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Różnica wyrazu szóstego i wyrazu piątego to r,czyli różnica ciągu.
\(r=-3\\a_1=4\)
Wzór na \(a_n\) dla ciągu arytmetycznego:
\(a_n=a_1+(n-1)r\\a_n=4+(n-1)\cdot (-3)\\a_n=4-3n+3\\a_n=-3n+7\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
nicola01
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 38
Rejestracja: 12 sty 2017, 09:43
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Post autor: nicola01 »

Dziękuję :D
ODPOWIEDZ