CIĄGI LICZBOWE PROSZĘ O POMOC

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
nicola01
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 38
Rejestracja: 12 sty 2017, 09:43
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

CIĄGI LICZBOWE PROSZĘ O POMOC

Post autor: nicola01 »

Drugi wyraz ciągu arytmetycznego wynosi -1 a piąty 8. Oblicz sumę 12 początkowych wyrazów tego ciągu.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(a_2=-1\\
a_1+r=-1\\
a_1=-1-r\)


\(a_5=8\\
a_1+4r=8\\
-1-r+4r=8\\
3r=9\\
r=3\\
a_1=-1-3=-4\)


\(S_{12}=\frac{2a_1+(12-1)r}{2}\cdot 12\\
S_{12}=\frac{-8+33}{2}\cdot 12=150\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ