WARTOŚĆ -6 -4 6 8 10 12 14 16
LICZEBNOŚĆ 45 25 15 15 25 30 20 25
A) wyznacz wariancje tych danych
B) wyznacz odchylenie standardowe tych danych z dokładnością do 0,01
STATYSTYKA PROSZĘ O POMOC
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
nie doczekało się odpowiedzi , bo pracochłonne.
Pomogę: \(\kre{a} = \frac{(-6) \cdot 45+(-4) \cdot25+6 \cdot 15+8 \cdot 15+10 \cdot 25+12 \cdot 30+14 \cdot 20+16 \cdot 25}{45+25+15+15+25+30+20+25}=...\)
\(\sigma^2= \frac{45 \cdot (-6- \kre{a})^2+25 \cdot(-4- \kre{a})^2+...+25\cdot(16- \kre{a})^2 }{200}=...\)
Pomogę: \(\kre{a} = \frac{(-6) \cdot 45+(-4) \cdot25+6 \cdot 15+8 \cdot 15+10 \cdot 25+12 \cdot 30+14 \cdot 20+16 \cdot 25}{45+25+15+15+25+30+20+25}=...\)
\(\sigma^2= \frac{45 \cdot (-6- \kre{a})^2+25 \cdot(-4- \kre{a})^2+...+25\cdot(16- \kre{a})^2 }{200}=...\)