Pojemność kondensatora płaskiego w cieczy

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
nayx
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 22
Rejestracja: 30 cze 2017, 13:51
Podziękowania: 9 razy
Płeć:

Pojemność kondensatora płaskiego w cieczy

Post autor: nayx »

Mam następujące zadanie:

Próżniowy kondensator płaski o pojemności \(C_{0}\) zanurzono do połowy w dielektryku o względnej przenikalności \(\varepsilon_{r}\) tak, jak pokazują rysunki. Oblicz ile razy wzrosła pojemność kondensatora w obu przypadkach.

A więc znalazłem w internecie rozwiązanie i tam w przypadku 1 (kondensator zanurzony pionowo) przyjmują, że są to dwa kondensatory szeregowe i pole powierzchni okładek kondensatora jest równe \(\frac{S}{2}\), natomiast w drugim przypadku, że są to dwa kondensatory równoległe i odległość między okładkami jest równa \(\frac{d}{2}\). Czy mógłby ktoś z was, proszę, zaznaczyć mi dokładnie gdzie są te mniejsze kondensatory (fajnie by było w jakimś Paincie :mrgreen: ), bo nie mogę za bardzo zrozumieć jak to jest rozpatrywane? Skąd wiadomo, że odległość d będzie 2 razy mniejsza od początkowej, tak samo powierzchnia? Dziękuję z góry. :wink:

Obrazek
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

fiz.png
fiz.png (54.82 KiB) Przejrzano 4973 razy
nayx
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 22
Rejestracja: 30 cze 2017, 13:51
Podziękowania: 9 razy
Płeć:

Re: Pojemność kondensatora płaskiego w cieczy

Post autor: nayx »

Bardzo dziękuję!:)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Pojemność kondensatora płaskiego w cieczy

Post autor: korki_fizyka »

nayx pisze: w przypadku 1 (kondensator zanurzony pionowo) przyjmują, że są to dwa kondensatory szeregowe i pole powierzchni okładek kondensatora jest równe \(\frac{S}{2}\), natomiast w drugim przypadku, że są to dwa kondensatory równoległe i odległość między okładkami jest równa \(\frac{d}{2}\).
odwrotnie
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
nayx
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 22
Rejestracja: 30 cze 2017, 13:51
Podziękowania: 9 razy
Płeć:

Re: Pojemność kondensatora płaskiego w cieczy

Post autor: nayx »

korki_fizyka pisze:
nayx pisze: w przypadku 1 (kondensator zanurzony pionowo) przyjmują, że są to dwa kondensatory szeregowe i pole powierzchni okładek kondensatora jest równe \(\frac{S}{2}\), natomiast w drugim przypadku, że są to dwa kondensatory równoległe i odległość między okładkami jest równa \(\frac{d}{2}\).
odwrotnie
Oczywiscie, pardon :oops:
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Koncentracja przede wszystkim :!:
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ