Równowaga momentów sił

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
nayx
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 22
Rejestracja: 30 cze 2017, 13:51
Podziękowania: 9 razy
Płeć:

Równowaga momentów sił

Post autor: nayx »

Na wieszaku zawieszono dwie kulki - jedną o masie 50g (po lewej stronie) w odległości 11,5cm od osi obrotu i drugą o masie 36g (po prawej stronie) w odległości 18cm od osi obrotu. Kulka numer dwa jest zanurzona w zbiorniku z wodą, której gęstość wynosi 1000 kg/m^3. Wieszak pozostaje w równowadze. Udowodnij, że objętość drugiej kulki to V=4,1cm^3.

Układam do tego równanie, gdzie momenty <siły grawitacji pierwszej kulki + siły wyporu> i <siły grawitacji drugiej kulki> równoważą się.
Nie wychodzi mi jednak dobry wynik, dlatego że przyjmuję, że siła ciężkości pierwszej kulki i siła wyporu mają ten sam znak (są dodatnie), a siła ciężkości drugiej kulki ma znak przeciwny (jest ujemna). Robię tak, bo siła ciężkości 1 i siła wyporu obracają wieszak w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara (+), a siła ciężkości 2 w kierunku zgodnym (-). Czy robię to dobrze? W odpowiedziach przyjmują, że siła ciężkości 1 i 2 są dodatnie, siła wyporu ujemna.
Czy ktoś mógłby ułożyć samo równanie, żebym sprawdził czy mam takie same? Dzięki!
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Siła wyporu działająca na lżejszą kulkę jest skierowana przeciwnie do jej ciężaru.
\(\begin{cases}m_1gr_1=(m_2g-F_w)r_2\\
F_w=gm_{wody}=gV\rho_{wody} \end{cases}\)
nayx
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 22
Rejestracja: 30 cze 2017, 13:51
Podziękowania: 9 razy
Płeć:

Re: Równowaga momentów sił

Post autor: nayx »

Dzięki! 8)
ODPOWIEDZ