Pochodna funkcji

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kitinap
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 31
Rejestracja: 13 kwie 2016, 16:12
Podziękowania: 48 razy
Płeć:

Pochodna funkcji

Post autor: kitinap »

Wyznacz pochodną funkcji:
a) \(f(x) = -3x^4 + 2x - 4\)
b) \(f(x) = (2-x^3)(x^2- 6)\)
c) \(f(x) = \frac{6x+4}{x^2-7x+2}\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Pochodna funkcji

Post autor: eresh »

kitinap pisze:Wyznacz pochodną funkcji:
a) \(f(x) = -3x^4 + 2x - 4\)
\(f'(x)=-12x^3+2\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Pochodna funkcji

Post autor: eresh »

kitinap pisze:Wyznacz pochodną funkcji:

b) \(f(x) = (2-x^3)(x^2- 6)\)

\(f'(x)=-3x^2(x^2-6)+(2-x^3)\cdot 2x=...\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Pochodna funkcji

Post autor: eresh »

kitinap pisze:Wyznacz pochodną funkcji:

c) \(f(x) = \frac{6x+4}{x^2-7x+2}\)

\(f'(x)=\frac{6(x^2-7x+2)-(6x+4)(2x-7)}{(x^2-7x+2)^2}=...\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Pochodna funkcji

Post autor: korki_fizyka »

kitinap pisze:Wyznacz pochodną funkcji:
to chyba z definicji :?:
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ