Hiperbola, Parabola.

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Eko140
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 04 cze 2017, 15:27
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Hiperbola, Parabola.

Post autor: Eko140 »

1. Równania kierownic hiperboli danej równaniem x2 − y2 = 8, to:
a) x=-2, x=2 b) x=9/5 , x=-9/5 c) x= 9 \sqrt{34}/34 ,x= -9 \sqrt{34}/34

2. Równanie kierownicy paraboli y^{2} = 12x , to :
a) x=-1/16 b) x=-6 c) x=-3
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

1)
\(\left( \frac{x}{2 \sqrt{2} } \right)^2- \left( \frac{y}{2 \sqrt{2} } \right)^2=1\)
Kierownice:
\(x= \frac{a^2}{ \sqrt{a^2+b^2} } \vee x= \frac{-a^2}{ \sqrt{a^2+b^2} }\\
x= 2 \vee x= -2\)

2)
\((y-0)^2=3 \cdot 4(x-0)\)
kierownica
\(x=0-3\\
x=-3\)
ODPOWIEDZ