trygonometria

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
angela128
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 227
Rejestracja: 07 wrz 2010, 18:32
Podziękowania: 91 razy

trygonometria

Post autor: angela128 »

Naszkicuj wykres funkcji \(f(x)=sin^2x+|cosx|*cosx\) następnie określ ile miejsc zerowych ma ta funkcja w przedziale \(<-2 \pi ,10 \pi >\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(f(x)=\begin{cases}\sin^2x+\cos^2x\mbox{ dla }\cos x\geq 0\\ \sin^2x-\cos^2x\mbox{ dla }\cos x<0\end{cases}=\begin{cases}1\mbox{ dla }x\in [-\frac{\pi}{2}+2k\pi, \frac{\pi}{2}+2k\pi]\\ -\cos 2x\mbox{ dla }x\in (\frac{\pi}{2}+2k\pi, \frac{3\pi}{2}+2k\pi)\end{cases}\)
Bez tytułu.png
Bez tytułu.png (5.23 KiB) Przejrzano 2147 razy
funkcja ma w podanym przedziale 12 miejsc zerowych
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ