Objętość bryły

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
matts7171
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 20 maja 2017, 11:05
Płeć:

Objętość bryły

Post autor: matts7171 »

Potrafiłby mi ktoś to rozwiązać ?

\(V=2 \pi \int_{0}^{1}x\arcsin x \mbox{d}x + 2 \pi \int_{0}^{1}x(-\ln (x+1)) \mbox{d}x =...\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(...=2 \pi \left[ (( \frac{x^2}{2}- \frac{1}{4})\arcsin x+ \frac{1}{4}x \sqrt{1-x^2})-
( \frac{1}{2}(x^2-1)\ln (x+1)- \frac{x^2}{4}+ \frac{x}{2})\right]_0^1=2 \pi ( \frac{ \pi }{8}- \frac{1}{4})\)
ODPOWIEDZ