trygonometria NE

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
differrus
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 22
Rejestracja: 08 sie 2016, 11:51
Podziękowania: 4 razy

trygonometria NE

Post autor: differrus »

Witam !
Zadanko jest za 1pkt, więc musi być jakiś łatwy sposób na rozwiązanie na który nie mogę wpaść :/
Wyrażenie \(\cos45 * \sin 60\)jest równe:
A. \(\frac{ \sqrt{2} }{2}( \sin 10 + \sin 110)\)
B. \(\frac{ \sqrt{2} }{2} (\sin 20 + \sin 100)\)
C. \(\frac{1}{2}( \sin 15 + \sin 105)\)
D.\(\frac{1}{2}( \sin 45 + \sin 75)\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(\cos 45^{\circ}\cdot\sin 60^{\circ}=\frac{1}{2}(\sin(60^{\circ}+45^{\circ})+\sin (60^{\circ}-45^{\circ})=\frac{1}{2}(\sin 105^{\circ}+\sin 15^{\circ})\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
differrus
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 22
Rejestracja: 08 sie 2016, 11:51
Podziękowania: 4 razy

Re:

Post autor: differrus »

eresh pisze:\(\cos 45^{\circ}\cdot\sin 60^{\circ}=\frac{1}{2}(\sin(60^{\circ}+45^{\circ})+\sin (60^{\circ}-45^{\circ})=\frac{1}{2}(\sin 105^{\circ}+\sin 15^{\circ})\)
Nie zauważyłem, że jest na to wzór w tablicach :/ Dzięki za pomoc :)
ODPOWIEDZ