Zadanie z kominatoryki
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Ważne jest ile kul wpada do pierwszej szuflady,a ile do drugiej.dodatkowo ,które to kule wg numeracji.
(0;7)---jedna możliwość (pierwsza szuflada pusta)
(1;6)---7 możliwości (wybór kuli do pierwszej szuflady)
(2;5)---\({ 7\choose 2}=21\) możliwości
(3;4)---\({ 7\choose 3}=35\) możliwości
(4;3)---35 możliwości
(5;2)---21 możliwości
(6;1)---7 możliwości
(7;0)---1 możliwość
Ostatecznie jest
\((1+7+21+35)\cdot 2=128\)
sposobów dla siedmiu ponumerowanych kul.
(0;7)---jedna możliwość (pierwsza szuflada pusta)
(1;6)---7 możliwości (wybór kuli do pierwszej szuflady)
(2;5)---\({ 7\choose 2}=21\) możliwości
(3;4)---\({ 7\choose 3}=35\) możliwości
(4;3)---35 możliwości
(5;2)---21 możliwości
(6;1)---7 możliwości
(7;0)---1 możliwość
Ostatecznie jest
\((1+7+21+35)\cdot 2=128\)
sposobów dla siedmiu ponumerowanych kul.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Zadanie z kominatoryki
A nie prościej tak ? :
Każdej kuli przyporządkowuję numerek szuflady, do której wpada.
Mamy więc 7 wyrazowe wariacje z powtórzeniami zbioru dwuelemantowego
Jest ich \(2^7=128\)
Każdej kuli przyporządkowuję numerek szuflady, do której wpada.
Mamy więc 7 wyrazowe wariacje z powtórzeniami zbioru dwuelemantowego
Jest ich \(2^7=128\)
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Re: Zadanie z kominatoryki
Czy idzie,czy chodzi-na jedno wychodziradagast pisze:A nie prościej tak ? :
Każdej kuli przyporządkowuję numerek szuflady, do której wpada.
Mamy więc 7 wyrazowe wariacje z powtórzeniami zbioru dwuelemantowego
Jest ich \(2^7=128\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.