zad 1.
Wykres funkcji f opisanej wzorem f(x)= \(\sqrt{x+1}\) przekształcono przez symetrie osiową względem początku układu współrzędnych i otrzymano wykres funkcji g. Podaj wzór funkcji g.
zad 2.
Wektory \(\vec{a}\) = [2x - 1, 0] i \(\vec{b}\) = [3, 2y+1] są równe . Oblicz y
zad 3.
Wyznacz dziedzinę funkcji
a) f(x) = \(\sqrt{1-|x-2|}\)
b) g(x)= \(\frac{2x}{9x^2 - 6x +1}\)
zad 4.
Wyznacz miejsca zerowe funkcji
a) \(\frac{49-x^2}{(x+3)(x-7)}\)
b) \(\frac{(2x-6)(x-1)}{ √2-|x+1|}\)
Bardzo proszę niech się ktoś zlituje i mi to rozwiążę , bardzo proszę o obliczenia . Z góry dziękuję
Wykres funkcji f opisanej wzorem f(x)=
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Zad.1
Jeśli jest symetria względem początku układu,to jest symetria ŚRODKOWA,nie osiowa...
Popraw zapis zadania.
Zad.2
\(\vec{a}= \vec{b}\\2x-1=3\;\;\;\;i\;\;\;\;\;2y+1=0\\2x=4\;\;\;\;i\;\;\;\;\;\;2y=-1\\x=2\;\;\;\;\;i\;\;\;\;y=- \frac{1}{2}\)
Uzasadnienie: Wektory są równe,gdy mają równe współrzędne.
Zad.3
a)Wyrażenie pod pierwiastkiem musi być nieujemne...
\(1-|x-2|\ge 0\\1\ge |x-2|\\|x-2|\le 1\\-1 \le x-2 \le 1\\1 \le x \le 3\\D=<1;3>\)
b)Mianownik nie może być równy zero.
\(9x^2-6x+1 \neq 0\\(3x-1)^2 \neq 0\\3x-1 \neq 0\\3x \neq 1\\x \neq \frac{1}{3}\\D=(- \infty ; \frac{1}{3}) \cup ( \frac{1}{3};+ \infty )= \rr \bez \left\{ \frac{1}{3} \right\}\)
Jeśli jest symetria względem początku układu,to jest symetria ŚRODKOWA,nie osiowa...
Popraw zapis zadania.
Zad.2
\(\vec{a}= \vec{b}\\2x-1=3\;\;\;\;i\;\;\;\;\;2y+1=0\\2x=4\;\;\;\;i\;\;\;\;\;\;2y=-1\\x=2\;\;\;\;\;i\;\;\;\;y=- \frac{1}{2}\)
Uzasadnienie: Wektory są równe,gdy mają równe współrzędne.
Zad.3
a)Wyrażenie pod pierwiastkiem musi być nieujemne...
\(1-|x-2|\ge 0\\1\ge |x-2|\\|x-2|\le 1\\-1 \le x-2 \le 1\\1 \le x \le 3\\D=<1;3>\)
b)Mianownik nie może być równy zero.
\(9x^2-6x+1 \neq 0\\(3x-1)^2 \neq 0\\3x-1 \neq 0\\3x \neq 1\\x \neq \frac{1}{3}\\D=(- \infty ; \frac{1}{3}) \cup ( \frac{1}{3};+ \infty )= \rr \bez \left\{ \frac{1}{3} \right\}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.