Witajcie, mam problem z dwoma zadaniami w Scilabie. Zadanie 1 to Dla x ∈<0,2> narysuj na jednym wykresie przebiegi funkcji:
a.
sin x –czerwoną linią ciągłą;
b.
sin^2 x-niebieską linią kreskowaną;
c.
sin^3 x-czarną linią kropkowaną;
Zadanie 2: Napisz skrypt, który rysuje wykresy funkcji \(\f(x,y)=e^-(x-1)^2-y^2+ e^-(x+1)^2-y^2 dla x,y \in \left\langle 3,-3\right\rangle w jednym oknie graficznym (subplot), kolejno za pomocą poleceń mesh, surf i plot3d.
Nie mogę sobie z tym poradzić \)
Scilab-wykres funkcji
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Nie wiem jak ci to tutaj wpisać - mam nadzieję, że chociaż trochę się orientujesz w instrukcjach itp.
function y=f(x)
> y=sin(x)
> endfunction
x=linspace(0,2,50);
function y=g(x)
> y=(sin(x))^2
> endfunction
x=linspace(0,2,50);
function y=h(x)
> y=(sin(x))^3
> endfunction
x=linspace(0,2,50);
clf
plot(x,f,"r",x,g,"g",x,h,". k")
function y=f(x)
> y=sin(x)
> endfunction
x=linspace(0,2,50);
function y=g(x)
> y=(sin(x))^2
> endfunction
x=linspace(0,2,50);
function y=h(x)
> y=(sin(x))^3
> endfunction
x=linspace(0,2,50);
clf
plot(x,f,"r",x,g,"g",x,h,". k")