Trygonometria - tożsamości, równanie

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
brauszu
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 21 lut 2017, 18:50
Podziękowania: 2 razy

Trygonometria - tożsamości, równanie

Post autor: brauszu »

Udowodnij tożsamość:
\(\tg^2 \alpha = \frac{1- \cos 2 \alpha }{1+ \cos 2 \alpha }\)
Rozwiąż równanie:
\(-3 \tg ^2x = 4 \sqrt{3} \tg x + 3..\)
Proszę o wszystkie obliczenia, pozdrawiam.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Poszukaj wzoru na \(\cos2\alpha\) i zacznij od prawej strony. Jak otrzymasz lewą stronę, to się zatrzymaj. :)
Wskazówka: \(1=\sin^2\alpha+\cos^2\alpha\) natomiast \(\tg\alpha= \frac{\sin\alpha}{\cos\alpha}\)
brauszu
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 21 lut 2017, 18:50
Podziękowania: 2 razy

Post autor: brauszu »

no wlasnie w tozsamosci chcialem zrobic to tak, ze zamiast\(1-cos^2 \alpha\) zamienić to na \(sin^2 \alpha\) biorąc pod uwagę wzór na jednke trygonometryczną ale nie wiem co zrobić teraz z \(1+cos^2 \alpha\)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Zastąp jedynki! tam jest \(2\alpha\).
brauszu
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 21 lut 2017, 18:50
Podziękowania: 2 razy

Post autor: brauszu »

coś musialem poknocić ale nie wiem w ktorym momencie, tutaj moje obliczenia:

\(tg^2 \alpha = \frac{sin^2 \alpha + cos^2 \alpha - cos2 \alpha}{sin^2 \alpha + cos^2 \alpha + cos2 \alpha}
tg^2 \alpha = \frac{sin^2 \alpha + cos^2 \alpha - cos^2 \alpha + sin^2 \alpha}{sin^2 \alpha + cos^2 \alpha + cos^2 \alpha - sin^2 \alpha}
tg^2 \alpha = \frac{2sin^2 \alpha}{2cos^2 \alpha}\)

no i nie wiem co zrobic z tymi dwojkami :/
brauszu
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 21 lut 2017, 18:50
Podziękowania: 2 razy

Post autor: brauszu »

nie wiem jak edytować post, ale w każdym razie teraz sobie uswiadomilem ze sie skroca, to chyba przez moje roztargnienie. Pomoglby ktos jeszcze z tym rownaniem? Dzieki za pomoc przy tym!
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

A może ... SKRÓCIĆ!
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Jeśli chodzi o równanie, to podstaw \(t=\tg x\)
brauszu
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 21 lut 2017, 18:50
Podziękowania: 2 razy

Post autor: brauszu »

Spoiler
Obrazek
dobrze to policzylem? bo wydaje mi sie ze wynik jest troche dziwny
brauszu
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 21 lut 2017, 18:50
Podziękowania: 2 razy

Post autor: brauszu »

dobra wlasnie ogarnalem, ze zle \(3\) przeniosłem, no nie?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Źle. Trójkę też przeniosłeś.
brauszu
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 21 lut 2017, 18:50
Podziękowania: 2 razy

Post autor: brauszu »

finalnie wyszlo \(x1 = \frac{- \sqrt{3} }{3} x2 = - \sqrt{3}\)
dobrze?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re:

Post autor: panb »

brauszu pisze:finalnie wyszlo \(x1 = \frac{- \sqrt{3} }{3} x2 = - \sqrt{3}\)
dobrze?
Nie. \(t_1 = \frac{- \sqrt{3} }{3},\,\,\, t_2 = - \sqrt{3}\)
ODPOWIEDZ