Prawdopodobieństwo
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 13
- Rejestracja: 10 lut 2017, 15:47
- Podziękowania: 9 razy
Prawdopodobieństwo
może mi ktoś pomóc to rozwiązać z wytłumaczeniem bo wogóle tego nie rozumiem?
- Załączniki
-
- 31.png (36.73 KiB) Przejrzano 1344 razy
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Narysuj przebieg losowania na drzewie z dwoma piętrami.
"Zdarzenie C to "Co najwyżej 1 biała" czyli 0 białych i 2 czarne-zdarzenie A, albo 1 biała i 1 czarna-zdarzenie B.
\(C=A \cup B\;\;\;\;\;i\;\;\;\;A \cap B= \emptyset\)
\(P(A)= \frac{2}{6} \cdot \frac{1}{5}= \frac{2}{30}= \frac{1}{15}\\
P(B)= \frac{2}{6} \cdot \frac{4}{5}+ \frac{4}{6} \cdot \frac{2}{5}= \frac{16}{30}= \frac{8}{15}\\
P(C)=P(A)+P(B)= \frac{1}{15}+ \frac{8}{15}= \frac{9}{15}= \frac{3}{5}\)
"Zdarzenie C to "Co najwyżej 1 biała" czyli 0 białych i 2 czarne-zdarzenie A, albo 1 biała i 1 czarna-zdarzenie B.
\(C=A \cup B\;\;\;\;\;i\;\;\;\;A \cap B= \emptyset\)
\(P(A)= \frac{2}{6} \cdot \frac{1}{5}= \frac{2}{30}= \frac{1}{15}\\
P(B)= \frac{2}{6} \cdot \frac{4}{5}+ \frac{4}{6} \cdot \frac{2}{5}= \frac{16}{30}= \frac{8}{15}\\
P(C)=P(A)+P(B)= \frac{1}{15}+ \frac{8}{15}= \frac{9}{15}= \frac{3}{5}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.