pomocy!!

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
zadanko33335
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 10 lut 2017, 15:47
Podziękowania: 9 razy

pomocy!!

Post autor: zadanko33335 »

jeżeli by mógł ktoś mi to wytłumacztyć w bardzo prosty sposób
Załączniki
2
2
222222222222.png (10.55 KiB) Przejrzano 1615 razy
1
1
111111111111111.png (26.2 KiB) Przejrzano 1615 razy
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

1)
\(x- \frac{1}{x}=5\)
Obie strony do kwadratu
\(x^2-2x\cdot \frac{1}{x}+ \frac{1}{x^2}=25\\x^2-2+ \frac{1}{x^2}=25\\x^2+ \frac{1}{x^2}=27\)
2)
Trzeba tylko wykonać podane obliczenia.
Wyniki końcowe będą liczbami wymiernymi.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ