Oblicz równanie.

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Crus
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 82
Rejestracja: 01 lis 2015, 07:32
Podziękowania: 46 razy
Płeć:

Oblicz równanie.

Post autor: Crus »

Proszę o sprawdzenie:
\(y'=-\frac{x}{y}/:y\)
\(\frac{y'}{y}=-x\)
\(\frac{dy}{dx}=-x\)
\(\int\frac{dy}{dx}=- \int x\)
\(ln y=- \frac{1}{2}x^2+c\)
\(y=e^{- \frac{1}{2}x^2+c}\)
\(y=e^{- \frac{1}{2}x^2+c}\)
\(y=C(x)e^{- \frac{1}{2}x^2}\)
\(y'=[C(x)e^{- \frac{1}{2}x^2}]'=C'(x)e^{- \frac{1}{2}x^2}+C(x)(-e^{- \frac{1}{2}x^2}) \cdot (-x)\)
\(C'(x)e^{- \frac{1}{2}x^2}+xC(x)e^{- \frac{1}{2}x^2}=- \frac{x}{C(x)e^{- \frac{1}{2}x^2} }\)
Gdzie popełniłem błąd?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Wszędzie!
\(y'=- \frac{x}{y} / \cdot y\) - po co jeszcze dzielisz przez y? Kreska ułamkowa to dzielenie.
  • Jak masz \(x= \frac{2x-3}{6}\) to co robisz? MNOŻYSZ obie strony przez 6, no nie?
Teraz nastepne kroki:
\(y'y=-x \iff \frac{dy}{dx}y=-x\)- i co teraz zrobisz, żeby "pozbyć się \(dx\)" w mianowniku?

Spróbuj dalej sam.
Crus
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 82
Rejestracja: 01 lis 2015, 07:32
Podziękowania: 46 razy
Płeć:

Post autor: Crus »

\(\frac{dy}{dx} y=-x/ \cdot dx\)
\(ydy=-xdx\)
\(\int ydy=- \int xdx\)
\(\frac{1}{2}y^2+c =- \frac{1}{2}x^2+c/ \cdot 2\)
\(y^2=-x^2\)
\(y=- \sqrt{x}\)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

A co się stało z c? No, nie załamuj mnie? Jesteś w liceum i robisz zadania dziewczynie/chłopakowi z zarządzania?
Pisałem ci już, że po stronie igreków nie stosuje się stałej.
Crus
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 82
Rejestracja: 01 lis 2015, 07:32
Podziękowania: 46 razy
Płeć:

Post autor: Crus »

\(\frac{1}{2}y^2=- \frac{1}{2}x^2+c / \cdot 2\)
\(y^2=- x^2+c\)
\(y=- \sqrt{x}+c\)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Nie!
\(y^2=-x^2+c \iff y= \pm \sqrt{c-x^2}\)

Jeśli nie jesteś w gimnazjum, to zrób sprawdzenie:
\(y=\sqrt{c-x^2}\)
  1. Oblicz pochodną \(y'\)
  2. Oblicz \(- \frac{x}{y}\)
  3. Zobacz czy wyszło to samo.
Powtórz kroki 1 - 3 dla \(y=-\sqrt{c-x^2}\)
ODPOWIEDZ