Oblicz całkę

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Crus
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 82
Rejestracja: 01 lis 2015, 07:32
Podziękowania: 46 razy
Płeć:

Oblicz całkę

Post autor: Crus »

\(\int \frac{xdx}{1+x^2}\)
Czy tutaj "x" można potraktować jako stałą i wyciągnąć przed całkę?
\(x\int \frac{dx}{1+x^2}\) Proszę o podpowiedź.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Nie, no co ty! Jeśli w całce jest dx, to zmienna jest x i nic takiego z nim robić NIE WOLNO. Wyłączyć przed całkę można tylko STAŁE.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Chyba uczyli cię metod całkowania?
Tu trzeba metodę podstawiania zastosować.
  • Podstawiamy \(t=1+x^2\).
    Wtedy \(dt=(1+x^2)'dx=2xdx \iff xdx= \frac{1}{2}dt\).
Weź popodstawiaj i może już dasz radę, co?
Jeśli nie dasz rady, to masakra. Pomogę (ja albo ktoś inny), ale kiedyś cię całki wykończą.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Oblicz całkę

Post autor: radagast »

Crus pisze:\(\int \frac{xdx}{1+x^2}\)
Czy tutaj "x" można potraktować jako stałą i wyciągnąć przed całkę?
\(x\int \frac{dx}{1+x^2}\) Proszę o podpowiedź.
Zdecydowanie lepiej tak:
\(\int \frac{xdx}{1+x^2}= \frac{1}{2} \int \frac{2xdx}{1+x^2}=\)
teraz licznik jest pochodną mianownika , a więc .....
\(\frac{1}{2} \int \frac{2xdx}{1+x^2}= \frac{1}{2}\ln |1+x^2|+C\) i już :)
ODPOWIEDZ