Witam Panowie! Mam niestety takie zadania, których zdjęcie załączę poniżej i niestety nie umiem ich zrobić jedynym zadaniem, które mi się udało zrobić jest zadanie nr 2, a co do reszty mi nie wychodzi. Mógłby mi ktoś te pozostałe zadania rozwiązać i wrzucić najlepiej zdjęcia rozwiązań na kartce? Byłbym naprawdę bardzo wdzięczny.
Zdjęcie zadań:
Różne zadania na jutro
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 31 sty 2017, 14:44
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Tutaj sporo rozwiązujących to panie, dałeś d..użą plamę ...
Zadanie 1
Z własności trójkąta prostokątnego z kątem \(30^\circ\)
Zadanie 1
- \(4x+3x+2x+x=360 \iff 10x=360 \iff x= \cdots\) dalej sam, żeby nie było, że wszystko ktoś.
Z własności trójkąta prostokątnego z kątem \(30^\circ\)
- \(h\cdot \sqrt3=4 \,\, /:\sqrt3 \\
h= \frac{4}{ \sqrt{3} }= \frac{4 \sqrt{3} }{3}\)
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Różne zadania na jutro
Zadanie 4
\(\alpha\) na rysunku jest równy 0,3. Z tw. Pitagorasa
\(x^2=10^2-3^2\\
x^2=91\\
x=\sqrt{91}\)
Teraz liczymy (a właściwie TY liczysz ) pozostałe funkcje trygonometryczne kąta \(\alpha\):
Cosinus kąta \(x^2=10^2-3^2\\
x^2=91\\
x=\sqrt{91}\)
Teraz liczymy (a właściwie TY liczysz ) pozostałe funkcje trygonometryczne kąta \(\alpha\):
- \(\sin\alpha= \frac{x}{10}=\ldots \\
\tg\alpha= \frac{x}{3}=\ldots\)
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Różne zadania na jutro
Zadanie 5
\(P= \frac{xy}{2}\)
\(\sin\alpha= \frac{2}{5}= \frac{x}{12} \iff 5x=2 \cdot 12 \iff x= \frac{24}{5}=4,8\)
Z tw. Pitagorasa
\(x^2+y^2=12^2 \iff 4,8^2+y^2=144 \iff y^2=144-23,04 \iff y^2=120,96 \So y= \sqrt{ \frac{3024}{25} } \\
y= \frac{12\sqrt{21}}{5},\,\,\, x=4,8\)
Pole policz samodzielnie według wzoru podanego wyżej.
Szukane pole trójkąta obliczymy ze wzoru \(\sin\alpha= \frac{2}{5}= \frac{x}{12} \iff 5x=2 \cdot 12 \iff x= \frac{24}{5}=4,8\)
Z tw. Pitagorasa
\(x^2+y^2=12^2 \iff 4,8^2+y^2=144 \iff y^2=144-23,04 \iff y^2=120,96 \So y= \sqrt{ \frac{3024}{25} } \\
y= \frac{12\sqrt{21}}{5},\,\,\, x=4,8\)
Pole policz samodzielnie według wzoru podanego wyżej.