prosba matematyczna

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mariusz123321
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 27 sty 2017, 20:06

prosba matematyczna

Post autor: mariusz123321 »

Rozwiaz nierownosc
a:


\(\frac{2-x}{4}\) < \(\frac{3}{6}\)

\(\frac{3x}{5}\) > \(\frac{4x+5}{10}\)
mariusz123321
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 27 sty 2017, 20:06

Re: prosba matematyczna

Post autor: mariusz123321 »

mariusz123321 pisze:Rozwiaz nierownosc
a:


\(\frac{2-x}{4}\) < \(\frac{3}{6}\)


b :
\(\frac{3x}{5}\) > \(\frac{4x+5}{10}\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(\frac{3}{6}= \frac{1}{2}= \frac{2}{4}\)
Wstaw po prawej stronie nierówności,a potem mnożąc obie strony przez 4 dostaniesz nierówność liniową.
\(\frac{2-x}{4}< \frac{2}{4}\;/*4\\2-x<2 \\-x<0\\x>0\\x\in (0;+\infty)\)
b)
Pomnóż obie strony nierówności przez 10
\(\frac{3x}{5}> \frac{4x+5}{10}\\6x>4x+5\\6x-4x>5\\2x>5\\x> \frac{5}{2}\\x>2 \frac{1}{2}\\x\in (2 \frac{1}{2};+ \infty )\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ