Kilka zadan zamknietych z zestawow.

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
maxmichal22
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 07 gru 2016, 19:41
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Kilka zadan zamknietych z zestawow.

Post autor: maxmichal22 »

1. Obrazem wektora AB w jednokładności o środku w punkcie O i skali k = -2 jest wektor A'B'.
Wskaż zdanie prawdziwe:
A. Wektory AB i A'B' są przeciwne,
B. Wektor AB = 2*wektor A'B'
C. Wektor AA' = 2*wektor OA
D. Wektor BB' = 3*wektor OB

2.Liczba cosu \frac{ \pi }{12} jest równa ...

3.Funkcja homograficzna określona wzorem f(x)= \frac{x-a}{x+2} gdzie x ∊ R\2, a ≠ -2, jest malejąca w każdym
z przedziałów (-∞, -2) oraz (2, +∞). Zatem parametr a może mieć wartość: 4 lub 2 lub -1 lub -3.

I moje ostatnie pytanie odnośnie zadań z prawdopodobieństwa, na maturze za 4 punkty. Jeżeli doświadczenie
polega na sześciokrotnym rzucie kostką do gry. Jak zabrać się za takie zadanie? Tabelką nie da rady, zbyt dużo możliwości.
Jednak inaczej trudno mi po prostu obrać sposób działania.

Bardzo dziękuje z góry, proszę o pomoc.
kelly128
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 105
Rejestracja: 25 lip 2016, 09:06
Lokalizacja: Kraków
Otrzymane podziękowania: 46 razy
Płeć:

Re: Kilka zadan zamknietych z zestawow.

Post autor: kelly128 »

maxmichal22 pisze:1. Obrazem wektora AB w jednokładności o środku w punkcie O i skali k = -2 jest wektor A'B'.
Wskaż zdanie prawdziwe:
A. Wektory AB i A'B' są przeciwne,
B. Wektor AB = 2*wektor A'B'
C. Wektor AA' = 2*wektor OA
D. Wektor BB' = 3*wektor OB




Żadne z podanych zdań nie jest prawdziwe.
kelly128
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 105
Rejestracja: 25 lip 2016, 09:06
Lokalizacja: Kraków
Otrzymane podziękowania: 46 razy
Płeć:

Re: Kilka zadan zamknietych z zestawow.

Post autor: kelly128 »

maxmichal22 pisze:
3.Funkcja homograficzna określona wzorem f(x)= \frac{x-a}{x+2} gdzie x ∊ R\2, a ≠ -2, jest malejąca w każdym
z przedziałów (-∞, -2) oraz (2, +∞). Zatem parametr a może mieć wartość: 4 lub 2 lub -1 lub -3.
\(f(x)=\frac{x-a}{x+2} = \frac{x+2-2-a}{x+2} = 1+ \frac{-2-a}{x+2} \\ -2-a>0 \\ a<-2 \\ a=-3\)
ODPOWIEDZ