Granica ciągu i druga pochodna

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Gupik
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 14 sty 2017, 21:15
Płeć:

Granica ciągu i druga pochodna

Post autor: Gupik »

Podaj wszystkie wartości a naleącego do liczb rzeczywistych dla których prawdziwe jest twierdzenie "Jeżeli granica ciagu an zmienazajaca do nieskonczonosci=a i ciąg (bn) jest ograniczony to granica anbn przy n zmierzajaym nieskonczoneosci = druga pochodna a.
Podac Przykład ciagu zbieżnego (an) i ciagu ograniczone (bn) takich ze granica anbn przy n zmienarzajacym do nieskonczonosci nie istnieje
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Pierwszej części nie rozumiem. Jaka druga pochodna a?
Przykłady do części drugiejto:
\(a_n=2- \frac{1}{n}\) - ciąg zbieżny,
\(b_n=(-1)^n\) - ciąg ograniczony

\(\Lim_{n\to \infty } a_nb_n= \Lim_{n\to \infty } (-1)^n(2- \frac{1}{n})\) nie istnieje.
ODPOWIEDZ