Probna 2017
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Probna 2017
W prostopadłościanie podstawa ma wymiary x i x+3. Pole boczne wynosi 52. Dla jakiego x objętość prostopadłościanu jest największa?
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Probna 2017
No bo to jest tak:
\(h\)- trzeci wymiar prostopadłościanu
\(V(x,h)=x(x+3)h,\ x>0\)
\(P_b=2(x+x+3) \cdot h=52\), stąd \(h= \frac{26}{2x+3}\)
No to \(V(x)=\frac{26x(x+3)}{2x+3}\)
\(\Lim_{x\to \infty } V(x)= \infty\)
Wniosek: \(V\) przyjmuje dowolnie duże wartości
\(h\)- trzeci wymiar prostopadłościanu
\(V(x,h)=x(x+3)h,\ x>0\)
\(P_b=2(x+x+3) \cdot h=52\), stąd \(h= \frac{26}{2x+3}\)
No to \(V(x)=\frac{26x(x+3)}{2x+3}\)
\(\Lim_{x\to \infty } V(x)= \infty\)
Wniosek: \(V\) przyjmuje dowolnie duże wartości