Próbna rozszerzona nowa era

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Wikk
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 10 sty 2017, 19:27
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Próbna rozszerzona nowa era

Post autor: Wikk »

a+b=6, a*b=2, oblicz a^3+b^3
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(a+b=6\;/()^3\\a^3+3a^2b+3ab^2+b^3=6^3\\a^3+b^3+3ab(a+b)=216\\a^3+b^3+3 \cdot 2 \cdot 6=216\\a^3+b^3=216-36\\a^3+b^3=180\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ