Układy równań z dwiema niewiadomymi z parametrem/ funkcja liniowa
Mam problem z rozwiązaniem tych przykładów.
1. zbadaj liczbę rozwiązań układu równań w zależności od wartości parametru m:
a) mx + y = 3
2mx - my = 6
Odpowiedź;Jeśli m \in R \bez \left\{ -2, 0 \right\} to układ ma jedno rozwiązanie
Jeśli m= -2 to ukłąd ma nieskończenie wiele rozwiązań
Jeśli m=0 to układ jest sprzeczny
i Ja to zrobiłam tak, że przekształciłam układy na wzór funkcji liniowej:
y= 3- mx
y= -6 + 2mx
m
więc wychodzi mi że m \neq 0
natomiast w przykłądzie b)
2x - 3y = 6
x - my = 1
Odpowiedź; jeśli m \in R - \left\{ 3/2 \right\} to układ ma jedno rozwiązanie
jeśli m = 3/2 to układ jest sprzeczny
i nie rozumiem tej odpowiedzi, ponieważ po przekształceniu w układów na wzór funkcji liniowej wyszło mi;
y= -2 + 2x
3
y= -1 + x
m
więc chyba 0 też powinno należeć do ukłądu sprecznego, a nie na leży.
Mógłby mi to ktoś wytłumaczyć?
Układy równań z dwiema niewiadomymi z parametrem
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
No to rozwiązujemy " na piechotę":
\(\begin{cases} mx + y = 3\\2mx - my = 6\end{cases}\)
\(\begin{cases} y = 3-mx \\2mx - m \left( 3-mx \right) = 6\end{cases}\)
czyli do \(x\) zawsze dobierzemy \(y\) (o istnieniu rozwiązania układu decyduje możliwość znalezienia \(x\))
\(\begin{cases} y = 3-mx \\2mx - 3m +m^2x= 6\end{cases}\)
\(\begin{cases} y = 3-mx \\m(2 +m)x= 6+3m\end{cases}\)
dla \(m \neq 0 \wedge m \neq -2\)
\(\begin{cases}x= \frac{6+3m}{m(2 +m)} \\y=... \end{cases}\)
dla \(m=0\) drugie równanie jest sprzeczne \((0=6)\)
dla \(m=-2\) drugie równanie jest tożsamościowe \((0=0)\)
\(\begin{cases} mx + y = 3\\2mx - my = 6\end{cases}\)
\(\begin{cases} y = 3-mx \\2mx - m \left( 3-mx \right) = 6\end{cases}\)
czyli do \(x\) zawsze dobierzemy \(y\) (o istnieniu rozwiązania układu decyduje możliwość znalezienia \(x\))
\(\begin{cases} y = 3-mx \\2mx - 3m +m^2x= 6\end{cases}\)
\(\begin{cases} y = 3-mx \\m(2 +m)x= 6+3m\end{cases}\)
dla \(m \neq 0 \wedge m \neq -2\)
\(\begin{cases}x= \frac{6+3m}{m(2 +m)} \\y=... \end{cases}\)
dla \(m=0\) drugie równanie jest sprzeczne \((0=6)\)
dla \(m=-2\) drugie równanie jest tożsamościowe \((0=0)\)