OSTATNIA CYFRA

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Krystek102
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 39
Rejestracja: 16 sie 2016, 09:43
Podziękowania: 13 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

OSTATNIA CYFRA

Post autor: Krystek102 »

Jaką ostatnia cyfrę w zapisie dziesiętnym ma \(2^{2015}\)
może ktoś wie jak to sprawdzić????
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Zobacz jaka jest ostatnia cyfra w kolejnych potęgach liczby 2, a coś zauważysz.
\(2^1=\\
2^2=\\
2^3=\\
2^4=\\
2^5=\)

no może jeszcze
\(2^6=\)

Na pewno coś zauważysz.
Krystek102
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 39
Rejestracja: 16 sie 2016, 09:43
Podziękowania: 13 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: Krystek102 »

po części rozumiem
2
4
8
16
32
64
128

się powtarza ostatnia cyfra ,ale nadal nie wiem co zrobić z 2015?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

No, qurde, rusz łepetyną. Co ile się powtarzają te końcówki?
Trzeba zobaczyć gdzie w tym ciągu powtarzających się ostatnich cyfr wypada 2015.
Zgadnij:
gdyby to było \(2^{10}\), to co by było na końcu?
a jak by było z \(2^{25}\)
Krystek102
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 39
Rejestracja: 16 sie 2016, 09:43
Podziękowania: 13 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: Krystek102 »

dobra,ogarnąłem,dzięki za pomoc,wyszło 8 :)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Zgadza się. Gratuluję !
ODPOWIEDZ