Bardzo proste logarytmy

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
matematycznyswir
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 11 gru 2016, 13:32
Płeć:

Bardzo proste logarytmy

Post autor: matematycznyswir »

Ile to będzie?
męczę się nad równaniem log2X + 4*log4x − 2=0 (o podstawie 2 i 4)

i jak wynik zapisac w postaci potęgi?
Binio1
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 464
Rejestracja: 19 paź 2015, 00:31
Lokalizacja: Zbąszyń
Otrzymane podziękowania: 279 razy
Płeć:

Re: Bardzo proste logarytmy

Post autor: Binio1 »

matematycznyswir pisze:Ile to będzie?
męczę się nad równaniem log2X + 4*log4x − 2=0 (o podstawie 2 i 4)

i jak wynik zapisac w postaci potęgi?
\(\log_{2} x + 4 \cdot \log_{4}x - 2 = 0\)
\(\log_{2}x + \log_{4}x^4 - \log_{2}4 = 0\)
\(\log_{2}x + \frac{\log_2 x^4}{\log_2 4} - \log_{2}4 = 0\)
\(\log_{2}x^2 + \log_2 x^4 - \log_2 16 = 0\)
\(\log_{2} x^6 - \log_2 16 = 0\)
\(x^6 - 16 = 0\)
\(x = \sqrt[6]{16} = 2^{\frac{2}{3}}\)
matematycznyswir
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 11 gru 2016, 13:32
Płeć:

Post autor: matematycznyswir »

o matko, dzięki wielkie!
a to równanie jak?
log2X + 10*log4X−2=0 (podstawy to 2 i 4)
Binio1
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 464
Rejestracja: 19 paź 2015, 00:31
Lokalizacja: Zbąszyń
Otrzymane podziękowania: 279 razy
Płeć:

Re:

Post autor: Binio1 »

matematycznyswir pisze:o matko, dzięki wielkie!
a to równanie jak?
log2X + 10*log4X−2=0 (podstawy to 2 i 4)
\(\log_2 x + 10 \cdot \log_4 x - 2 = 0\)

Robisz dokładnie tak jak powyżej

\(\log_2 x + \log_4 x^{10} - \log_2 4 = 0\)
\(\log_2 x + \frac{\log_2 x^{10}}{\log_2 4} - \log_2 4 = 0\)
\(\log_2 x^2 + \log_2 x^{10} - \log_2 16 = 0\)
\(\log_2 x^{12} - \log_2 16 = 0\)
\(x^{12} = 16\)
\(x = 2^{\frac{1}{3}}\)
Binio1
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 464
Rejestracja: 19 paź 2015, 00:31
Lokalizacja: Zbąszyń
Otrzymane podziękowania: 279 razy
Płeć:

Post autor: Binio1 »

Oczywiście przed liczeniem powinieneś sobie wyznaczyć dziedzinę.
W obydwóch będzie:
\(x\in \left[0; \infty\right)\)
kelly128
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 105
Rejestracja: 25 lip 2016, 09:06
Lokalizacja: Kraków
Otrzymane podziękowania: 46 razy
Płeć:

Re:

Post autor: kelly128 »

Binio1 pisze:Oczywiście przed liczeniem powinieneś sobie wyznaczyć dziedzinę.
W obydwóch będzie:
\(x\in \left[0; \infty\right)\)

W tych przykładach dziedziną raczej powinno być \(\ \rr _+ \\)(zero odpada).
ODPOWIEDZ