Proste logarytmy

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
matematycznyswir
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 11 gru 2016, 13:32
Płeć:

Proste logarytmy

Post autor: matematycznyswir »

jak rozwiązać równanie?

log2X+2*log4X-9=0
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(\log 2x+2\log 4x-9=0\)
\(\log 2x+\log 16x^2-9=0\)
\(\log 32x^3=9\)
\(32x^3=10^9\)
\(4 \cdot 2^3x^3=10^9\)
\(2x \sqrt[3]{4} =1000\)
\(x \sqrt[3]{4} =500\)
\(x= \frac{1000}{ \sqrt[3]{4} }\)
\(x= \frac{1000 \sqrt[3]{2} }{ \sqrt[3]{8} }\)
\(x=500 \sqrt[3]{2}\)
matematycznyswir
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 11 gru 2016, 13:32
Płeć:

Post autor: matematycznyswir »

tylko,że tam jest logarytm z X o podstawie 2 i logarytm z X o podstawie 4. :) To chyba cos zmienia?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

No pewnie !!
\(\log_2x+2log_4x-9=0\)
\(\log_2x+ 2\frac{log_2x}{log_24}=9\)
\(\log_2x+ 2\frac{log_2x}{2} =9\)
\(\log_2x+ log_2x =9\)
\(2\log_2x=9\)
\(\log_2x^2=9\)
\(x^2=2^9\)
\(x=16 \sqrt{2}\)
ODPOWIEDZ