Wielomiany

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
maxymilian
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 14 sie 2016, 14:49
Płeć:

Wielomiany

Post autor: maxymilian »

Witam,

Może wydawać się to proste, ale ja dostaję przy tym skrętu kiszek.

Aby rozłożyć wielomian X^3-6x+9 stosuje się następujący zapis X^3-9x+3x+9.
DLACZEGO ten zapis( x^3-3x-3x+9 ) daje mi inny wynik od powyższego
x^3-3x-3x+9
x(x^2-3)-3(x+3)
X(x-3)(x+3)-3(x+3)
(x+3)(x(x-3)-3)

Proszę o wyjaśnienie gdzie popełniam błąd.
Matematyk_Hais
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 50
Rejestracja: 31 mar 2015, 14:49
Podziękowania: 13 razy
Otrzymane podziękowania: 6 razy
Płeć:

Re: Wielomiany

Post autor: Matematyk_Hais »

Tutaj jest błąd:
maxymilian pisze: x(x^2-3)-3(x+3)
Gdyż: x^3 -3x -3x + 9 nie będzie równy temu co napisałeś tylko: x(x^2-3)-3(x-3)
Dalej też są błędy, o ile dobrze rozumiem twój tok myślenia starasz się rozłożyć:
(x^2-3) za pomocą wzoru skróconego mnożenia na różnicę kwadratów, ale to będzie tak:
(x^2-3) = (x - \(\sqrt{3}\) )(x + \(\sqrt{3}\) )
A nie tak:
maxymilian pisze: x(x^2-3)-3(x+3)
X(x-3)(x+3)-3(x+3)
Ostatnio zmieniony 08 gru 2016, 21:08 przez Matematyk_Hais, łącznie zmieniany 1 raz.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(x^3-3x-3x+9=x(x^2-3)-3(x-3)=x(x- \sqrt{3})(x+ \sqrt{3})-3(x-3)\)
Twój zapis ma błędy ...

Natomiast
\(x^3-9x+3x+9=x(x^2-9)+3(x+3)=x(x-3)(x+3)+3(x+3)=(x+3)[x(x-3)+3]=\\=(x+3)(x^2-3x+3)\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ