Przeliczanie ZM U1 U2

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
LeeVay
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 08 gru 2016, 15:44
Płeć:

Przeliczanie ZM U1 U2

Post autor: LeeVay »

Potrzebuje pomocy z 4 zadankami ( bardzo podobnymi ) z przeliczania...

1.Zamień liczbę 00110011 na liczbę dziesiętną jeśli jest ona zapisana w kodzie:
a)
ZM
b)
U1
c)
U2
2.Zamień liczbe 10100111 na liczbę dziesiętną jest jest ona zapisana w kodzie :
a)
ZM
b)
U1
c)
U2
3.Zamień liczbę 76 (10) na liczbę w kodzie:
a)
ZM
b)
U1
c)
U2
4.Zamień liczbę -83 (10) na liczbę w kodzie:
a)
ZM
b)
U1
c)
U2

Próbowałem to robić ale coś mi krzywo wychodziło, mimo że znam podstawy konwersji jak: znak bitu, negacja itp.
Matematyk_Hais
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 50
Rejestracja: 31 mar 2015, 14:49
Podziękowania: 13 razy
Otrzymane podziękowania: 6 razy
Płeć:

Post autor: Matematyk_Hais »

Zadanie nr 1:
a) 00110011 - bit znaku (najstarszy bit) wynosi 0 więc:
(-1)^0 + 2^5 + 2^4 + 2^1 + 2^0 = 32 + 16 + 2 + 1 = 51
b)
2^5 + 2^4 + 2^1 + 2^0 = 51
c)
2^5 + 2^4 + 2^1 + 2^0 = 51

We wszystkich przypadkach otrzymaliśmy ten sam wynik, gdyż bit znaku wynosi 0, a więc jest to liczba dodatnia.
ODPOWIEDZ