Oblicz granicę:

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
kozlowskv
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 11 lut 2016, 18:29
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Oblicz granicę:

Post autor: kozlowskv »

Mam problem z rozpisaniem licznika:

\(\Lim_{x\to 1/2} \frac{16x^3-2}{8x^2-6x+1}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Oblicz granicę:

Post autor: radagast »

kozlowskv pisze:Mam problem z rozpisaniem licznika:

\(\Lim_{x\to 1/2} \frac{16x^3-2}{8x^2-6x+1}\)
\(\frac{1}{2}\) jest pierwiastkiem licznika i mianownika, zatem czynnik \(x- \frac{1}{2}\) występuje zarówno w liczniku, jak i w mianowniku. Rozłóż je , skróć i podaj granicę :).

Do rozłożenia licznika zastosuj wzór: \(a^3-b^3=(a-b)(a^2+ab+b^2)\)

powodzenia.
gilord92
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 14 gru 2016, 10:30
Płeć:
Kontakt:

Post autor: gilord92 »

Dzięki za pomoc, potrzebowałem ten sam przykład. Pozdrawiam
ODPOWIEDZ