1.Rozpatrujemy wszystkie trapezy równoramienne, w których krótsza podstawa ma
długość 5 i każde z ramion też ma długość 5. Oblicz długość dłuższej podstawy tego z
rozpatrywanych trapezów, który ma największe pole. Oblicz to pole.
rachunek róźniczkowy
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
niech dłuższa podstawa ma długość 5+2x, wtedy wysokość trapezu policzymy z tw. Pitagorasa:
\(h^2+x^2=5^2 \ \So \ h=\sqrt{25-x^2} \ \ \wedge \ x\in (0;5)\)
\(P(x)=\frac{1}{2} (a+b)h =\frac{1}{2}(5+5+2x)\sqrt{25-x^2} =(5+x)\sqrt{25-x^2} \\
P'(x)=\sqrt{25-x^2} +(5+x)\frac{-2x}{2\sqrt{25-x^2}}=\frac{-2x^2-5x+25}{\sqrt{25-x^2}} \\
P'(x)=0 \ \So \ -2x^2-5x+25=0 \ \So \ \ x=-5 \notin D \ \vee \ x=\frac{5}{2}\)
Długość dłuższej podstawy: \(5+2\cdot \frac{5}{2} =10\)
pole: \(P(\frac{5}{2} )=(5+\frac{5}{2})\sqrt{25-(\frac{5}{2})^2} =\frac{15}{2}\sqrt{\frac{75}{4}}=\frac{75\sqrt{3}}{4}\)
\(h^2+x^2=5^2 \ \So \ h=\sqrt{25-x^2} \ \ \wedge \ x\in (0;5)\)
\(P(x)=\frac{1}{2} (a+b)h =\frac{1}{2}(5+5+2x)\sqrt{25-x^2} =(5+x)\sqrt{25-x^2} \\
P'(x)=\sqrt{25-x^2} +(5+x)\frac{-2x}{2\sqrt{25-x^2}}=\frac{-2x^2-5x+25}{\sqrt{25-x^2}} \\
P'(x)=0 \ \So \ -2x^2-5x+25=0 \ \So \ \ x=-5 \notin D \ \vee \ x=\frac{5}{2}\)
Długość dłuższej podstawy: \(5+2\cdot \frac{5}{2} =10\)
pole: \(P(\frac{5}{2} )=(5+\frac{5}{2})\sqrt{25-(\frac{5}{2})^2} =\frac{15}{2}\sqrt{\frac{75}{4}}=\frac{75\sqrt{3}}{4}\)
Re: rachunek róźniczkowy
Możesz opuścić pierwiastek i liczyć pochodną pod warunkiem, że napiszesz, że rozpatrujesz pomocniczą funkcję, np.g(x) i dodatkowo napiszesz, że ta funkcja jest rosnąca/malejąca w wyznaczonej dziedzinie oraz osiąga te same ekstrema w tych samych punktach, co funkcja podstawowa:))))
Pozdro
Pozdro