Zad1
W pokoju znajdowała się pewna liczba osób. Ich średni wiek równy był liczbie osób znajdujących się w pokoju. Gdy do pokoju wszedł 29 letni człowiek, okazało się, że Średni wiek był równy liczbie osób w pokoju. Ile osób znajdowało się na początku w pokoju?
ZAD2.
Basia stwierdziła, że w ciągu dnia zjadła produkty, które łącznie zawierały 151,2 g
tłuszczu. Obliczyła, że o 44 % przekroczyła normę dzienną spożycia tłuszczu dla piętnastolatków. Ile gramów tłuszczu wynosi norma dzienna ? O ile gramów Basia przekroczyła tę normę ?
Czy mogłabym prosic o pomoc :) Z góry dziekuje
wazne zadania;p
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 7
- Rejestracja: 08 kwie 2008, 14:55
W zad.2 według mnie powinno być tak:
151,2g - 144%
x - 100%
Mnożymy to na krzyż, z czego zostaje nam: x=151,2g * 100% / 144%
Po wymnożeniu x daje nam: x=105 g
Odp1: Norma dzienna dla piętnastolatków wynosi 105 g
151,2-105=46,2
Odp2: Basia przekroczyła normę dzienną o 46,2 g
Ale pojęcia nie mam czy to jest dobrze Blondynką jestem
151,2g - 144%
x - 100%
Mnożymy to na krzyż, z czego zostaje nam: x=151,2g * 100% / 144%
Po wymnożeniu x daje nam: x=105 g
Odp1: Norma dzienna dla piętnastolatków wynosi 105 g
151,2-105=46,2
Odp2: Basia przekroczyła normę dzienną o 46,2 g
Ale pojęcia nie mam czy to jest dobrze Blondynką jestem
To jest ok. A w 1. jest tak:x - liczba osób w pokoju. Średni wiek osób to suma ich lat dzielona przez liczbę osób. Więc suma ich lat to x^2, ponieważ (x^2)/x=x. W następnej sytuacji mamy(x^2 + 29)/x+1=x+1, ponieważ suma lat osób zwiększyła się o 29 lat i lczba osób zwiększyła się o 1. Mnożymy obustronnie równanie przez (x+1) i mamy x^2 + 29=x^2 + 2x+1 i stąd x=14.Agniesia-w pisze:Ale pojęcia nie mam czy to jest dobrze Blondynką jestem
Ostatnio zmieniony 08 kwie 2008, 16:14 przez psikus, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Witam na forum
- Posty: 4
- Rejestracja: 08 kwie 2008, 09:53
-
- Witam na forum
- Posty: 4
- Rejestracja: 08 kwie 2008, 09:53
ZAD3
Pewnego dnia postawiłem dla psów miskę z psimi ciasteczkami. Najpierw przyszedł najstarszy pies i zjadł połowę ciasteczek, i jeszcze jedno. Potem przyszedł drugi pies zjadł połowę tego, co znalazł i jeszcze jedno ciasteczko. Potem przyszedł trzeci pies i także zjadł połowę tego, co znalazł i jeszcze jedno ciasteczko. Wreszcie przyszedł czwarty najmniejszy piesek i zjadł połowę tego, co został, i jeszcze jedno ciasteczko, wtedy ciasteczka się skończyły. Ile ich było na poczštku w misce?
Zad4
W wyniku ankiety przeprowadzonej z udziałem 2006 uczniów stwierdzono, że 1500 spo ród nich uczestniczyło w konkursie ,,Kangur Matematyczny'', a 1200 w konkursie języka angielskiego. Ilu uczestników ankiety brało udział w obydwu konkursach, jeżeli wiadomo, że 6 ankietowanych nie wzięło udziału w żadnym z tych konkursów?
Pewnego dnia postawiłem dla psów miskę z psimi ciasteczkami. Najpierw przyszedł najstarszy pies i zjadł połowę ciasteczek, i jeszcze jedno. Potem przyszedł drugi pies zjadł połowę tego, co znalazł i jeszcze jedno ciasteczko. Potem przyszedł trzeci pies i także zjadł połowę tego, co znalazł i jeszcze jedno ciasteczko. Wreszcie przyszedł czwarty najmniejszy piesek i zjadł połowę tego, co został, i jeszcze jedno ciasteczko, wtedy ciasteczka się skończyły. Ile ich było na poczštku w misce?
Zad4
W wyniku ankiety przeprowadzonej z udziałem 2006 uczniów stwierdzono, że 1500 spo ród nich uczestniczyło w konkursie ,,Kangur Matematyczny'', a 1200 w konkursie języka angielskiego. Ilu uczestników ankiety brało udział w obydwu konkursach, jeżeli wiadomo, że 6 ankietowanych nie wzięło udziału w żadnym z tych konkursów?
3. x-liczba ciastek na poczatku. Za kazdym razem ubywa polowa ciastek + 1 i po czwartym razie skonczyly sie wszystkie. Wiec
0.5x-1-0.5(0.5x-1)-1-0.5(0.5(0.5x-1)-1)-1-0.5(0.5(0.5(0.5x-1)-1)-1)-1=0
Trzeba troche policzyc i mamy x=60.
4.2000 uczniow wzielo udzial w jakims konkursie. Jezeli dodamy 1500+1200 to mamy 2700, a wiec 700 osob zotalo policzonych jak gdyby podwojnie. Stad 700 osob bralo udzial w obu konkursach.
0.5x-1-0.5(0.5x-1)-1-0.5(0.5(0.5x-1)-1)-1-0.5(0.5(0.5(0.5x-1)-1)-1)-1=0
Trzeba troche policzyc i mamy x=60.
4.2000 uczniow wzielo udzial w jakims konkursie. Jezeli dodamy 1500+1200 to mamy 2700, a wiec 700 osob zotalo policzonych jak gdyby podwojnie. Stad 700 osob bralo udzial w obu konkursach.
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1863
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
To są zadania z Kangurów, więc w sumie mogłyby być w konkursach.
http://www.zadania.info/6759922anneczka162 pisze:ZAD3
Pewnego dnia postawiłem dla psów miskę z psimi ciasteczkami. Najpierw przyszedł najstarszy pies i zjadł połowę ciasteczek, i jeszcze jedno. Potem przyszedł drugi pies zjadł połowę tego, co znalazł i jeszcze jedno ciasteczko. Potem przyszedł trzeci pies i także zjadł połowę tego, co znalazł i jeszcze jedno ciasteczko. Wreszcie przyszedł czwarty najmniejszy piesek i zjadł połowę tego, co został, i jeszcze jedno ciasteczko, wtedy ciasteczka się skończyły. Ile ich było na poczštku w misce?
http://www.zadania.info/3503621Zad4
W wyniku ankiety przeprowadzonej z udziałem 2006 uczniów stwierdzono, że 1500 spo ród nich uczestniczyło w konkursie ,,Kangur Matematyczny'', a 1200 w konkursie języka angielskiego. Ilu uczestników ankiety brało udział w obydwu konkursach, jeżeli wiadomo, że 6 ankietowanych nie wzięło udziału w żadnym z tych konkursów?
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1863
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Tu są wpisane podane przez Was rozwiązania.
http://www.zadania.info/6881808anneczka162 pisze:Zad1
W pokoju znajdowała się pewna liczba osób. Ich średni wiek równy był liczbie osób znajdujących się w pokoju. Gdy do pokoju wszedł 29 letni człowiek, okazało się, że Średni wiek był równy liczbie osób w pokoju. Ile osób znajdowało się na początku w pokoju?
http://www.zadania.info/7888660ZAD2.
Basia stwierdziła, że w ciągu dnia zjadła produkty, które łącznie zawierały 151,2 g
tłuszczu. Obliczyła, że o 44 % przekroczyła normę dzienną spożycia tłuszczu dla piętnastolatków. Ile gramów tłuszczu wynosi norma dzienna ? O ile gramów Basia przekroczyła tę normę ?