błąd bezwzględny i względny

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mela1015
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 488
Rejestracja: 20 kwie 2013, 11:00
Podziękowania: 229 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

błąd bezwzględny i względny

Post autor: mela1015 »

.Przybliżenie pewnej liczby wynosi 6 i jest podane z błędem bezwględnym 0,2. Wyznacz tę liczbę i podaj błąd względny przybliżenia z dokładnością do 0,1%, jeśli jest to przybliżenie
a) z niedomiarem b) z nadmiarem
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

x - szukana liczba

\(|x-6|=0,2\\
x-6=0,2\;\; \vee \;\;\;x-6=-0,2\\
x=6,2\;\;\;\vee\;\;\;x=5,8\)


a)
\(x=5,8\\
\frac{|5,8-6|}{5,8}\cdot 100\%\approx 3,4\%\)



b)
\(x=6,2\\
\frac{|6,2-6|}{6,2}\cdot 100\%\approx 3,2\%\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
imsaz
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 01 gru 2020, 14:28
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Re: błąd bezwzględny i względny

Post autor: imsaz »

Dlaczego w przykładzie a liczba szukana jest mniejsza od przybliżenia, mimo że mowa o przybliżeniu z niedomiarem?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: błąd bezwzględny i względny

Post autor: eresh »

imsaz pisze: 20 gru 2021, 20:16 Dlaczego w przykładzie a liczba szukana jest mniejsza od przybliżenia, mimo że mowa o przybliżeniu z niedomiarem?
powinno być odwrotnie - a) zamiast b)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: błąd bezwzględny i względny

Post autor: korki_fizyka »

mela1015 pisze: 17 paź 2015, 19:53 [..]. Wyznacz tę liczbę i podaj błąd względny przybliżenia z dokładnością do[..]
Tej liczby nie da się wyznaczyć dokładnie jedynie \(x = 6 \pm 0,2\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3527
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1935 razy

Re: błąd bezwzględny i względny

Post autor: Jerry »

korki_fizyka pisze: 21 gru 2021, 11:01 Tej liczby nie da się wyznaczyć dokładnie ...
:shock:
A co zrobiła eresh ?

Pozdrawiam
PS. Matematyka jest narzędziem m.in. fizyka, ale nie mieszaj i pozostań, proszę, przy własnej działce!
ODPOWIEDZ