1) Ile gramów substancji znajduje się w 0,5 kg roztworu o gęstości 1,25 g/cm3 i stężeniu 0,5 g/cm3 ?
2) Z 250 cm3 roztworu o stężeniu 50 g/l odparowano 50 cm3 wody. Obliczyć stężenie masowe otrzymanego roztworu.
3) Ile wody należy odparować z 5 l roztworu o stężeniu 100 g/l aby otrzymać roztwór o stężeniu 250 g/l ?
4) Ile gramów substancji należy dodać do 5 cm3 roztworu o stężeniu 2 g/l aby otrzymać roztwór o stężeniu 8 g/l ?
5) Oblicz stężenie masowe roztworu otrzymanego po dodaniu 10 g substancji 250 cm3 roztworu o stężeniu 10 g/l.
6) Stężenie testosteronu w krwi mężczyzny wynosi średnio 6 ng/ml. Z jakiej objętości krwi można by uzyskać 1g testosteronu?
Ciąg dalszy stężenie masowe
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 153
- Rejestracja: 17 mar 2015, 12:32
- Podziękowania: 54 razy
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
6) z 166667 litrów czy z ok. 37 tysięcy facetów :d
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Często tu bywam
- Posty: 153
- Rejestracja: 17 mar 2015, 12:32
- Podziękowania: 54 razy
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Trzeba znać co oznaczają przedrostki przy jednostkach masy i objetości a potem proporcjami albo:
\(\frac{1 g}{6*10^{-9} g/ml} \approx 0,167 ml = 0,167*10^{-3}l = 1,67*10^5\) litrów
a pozostałe: http://www.poczujchemie.amu.edu.pl/zala ... a1_1.0.pdf
\(\frac{1 g}{6*10^{-9} g/ml} \approx 0,167 ml = 0,167*10^{-3}l = 1,67*10^5\) litrów
a pozostałe: http://www.poczujchemie.amu.edu.pl/zala ... a1_1.0.pdf
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Dostałeś wskazówki, jaki wkład własny poza kopiuj-wklej
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl