Zadanka z arkuszy maturalnych. Proszę o pomoc

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
spryciara
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 27 mar 2008, 23:20

Zadanka z arkuszy maturalnych. Proszę o pomoc

Post autor: spryciara »

Zad.1 Wykaż, że funkcja f(x)= -3x^3 + 5x^2 - 4x +2 nie ma ekstremum. Czy funkcja f jest malejąca?

Zad.2 Dana jest funkcja f(x)= x^3 -px^2 + 5x -2.
a) Znajdź taką wartość p, dla której funkcja f osiąga minimum w punkcie x=5.
b) Dla wyznaczonego p podaj przedziały monotoniczności funkcji f.

Zad.3 Wykaż, że w trójkącie prostokątnym suma długości obu przyprostokątnych jest równa sumie długości średnic okręgów wpisanego i opisanego na tym trójkącie.

Zad.4 Dany jest okrąg o1 o równaniu x^2 + y^2 +6x +5=0 oraz okrąg o2 o równaniu
x^2+ y^2 -12x + 8y +27=0. Oblicz współrzędne środka jednokładności i skalę jednokładności , w której obrazem okręgu o1 jest okrąg o2.

Dziękuję za pomoc:)
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1863
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

spryciara pisze:Zad.1 Wykaż, że funkcja f(x)= -3x^3 + 5x^2 - 4x +2 nie ma ekstremum. Czy funkcja f jest malejąca?
http://www.zadania.info/5559405
Zad.2 Dana jest funkcja f(x)= x^3 -px^2 + 5x -2.
a) Znajdź taką wartość p, dla której funkcja f osiąga minimum w punkcie x=5.
b) Dla wyznaczonego p podaj przedziały monotoniczności funkcji f.
http://www.zadania.info/941647
Zad.3 Wykaż, że w trójkącie prostokątnym suma długości obu przyprostokątnych jest równa sumie długości średnic okręgów wpisanego i opisanego na tym trójkącie.
http://www.zadania.info/4330397
Zad.4 Dany jest okrąg o1 o równaniu x^2 + y^2 +6x +5=0 oraz okrąg o2 o równaniu
x^2+ y^2 -12x + 8y +27=0. Oblicz współrzędne środka jednokładności i skalę jednokładności , w której obrazem okręgu o1 jest okrąg o2.
http://www.zadania.info/7053227
ODPOWIEDZ