Wyznacz liczbę wszystkich naturalnych dzielników liczby 49392
Na necie znalazłem porade, że trzeba to rozłożyć na czynniki pierwsze, a potem wziąść też pod uwage kombinacje liczb z rozkładu
Oto wymieniona wyżej stronka:
http://www.matematyka.pl/139662.htm
Tylko że nijak mi nie chce wyjść. Odpowiedź to 60.
Bardzo prosiłbym o nieużywanie skomplikowanych symboli matematycznych, bo większości z nich jeszcze nie miałem i nie mam pojęcia co one znaczą
wyznaczenie liczby wszystkich naturalnych dzielników
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
\(49392=2^4\cdot 3^2\cdot 7^3\\
49392=2^x\cdot 3^y\cdot 7^z\\
x\in\{0,1,2,3,4\}\\
y\in\{0,1,2\}\\
z\in\{0,1,2,3\}\)
x możemy wybrać na 5 sposobów, y możemy wybrać z 3 cyfr, a z na 4 sposoby
wszystkich dzielników jest więc
\(5\cdot 4\cdot 3=60\)
49392=2^x\cdot 3^y\cdot 7^z\\
x\in\{0,1,2,3,4\}\\
y\in\{0,1,2\}\\
z\in\{0,1,2,3\}\)
x możemy wybrać na 5 sposobów, y możemy wybrać z 3 cyfr, a z na 4 sposoby
wszystkich dzielników jest więc
\(5\cdot 4\cdot 3=60\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
Wyjaśnienie:
Liczba, która jest dzielnikiem Twojej liczby może dzielic się przez:
\(2^0,\ 2^2,\ 2^2,\ 2^3,\ 2^4\)
i tu jest 5 mozliwości do wyboru;
może dzielić się przez
\(3^0,\ 3^1,\ 3^2\)
i tu są 3 mozliwości;
może dzielić się przez
\(7^0,\ 7^1;\ 7^2,\ 7^3\)
i tu masz 4 możliwości.
Szukasz wszystkich możliwych iloczynów tych potęg biorąc jeden czynnik z pierwszego wariantu, jeden z drugiego i jeden z trzeciego- masz więc \(5\cdot3\cdot4\) możliwości
Liczba, która jest dzielnikiem Twojej liczby może dzielic się przez:
\(2^0,\ 2^2,\ 2^2,\ 2^3,\ 2^4\)
i tu jest 5 mozliwości do wyboru;
może dzielić się przez
\(3^0,\ 3^1,\ 3^2\)
i tu są 3 mozliwości;
może dzielić się przez
\(7^0,\ 7^1;\ 7^2,\ 7^3\)
i tu masz 4 możliwości.
Szukasz wszystkich możliwych iloczynów tych potęg biorąc jeden czynnik z pierwszego wariantu, jeden z drugiego i jeden z trzeciego- masz więc \(5\cdot3\cdot4\) możliwości