Zadanka

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
karis2010
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 05 kwie 2008, 12:40

Zadanka

Post autor: karis2010 »

Witam wszystkich. Mam problem z 4 zadankami maturalnymi (poziom rozszerzony). Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc i z góry dziękuję.
Pozdrawiam

Zadanie 1

Różnica między drugim wyrazem ciągu geometrycznego a pierwszym wyrazem tego ciągu wynosi -6, a różnica między czwartym a pierwszym wyrazem tego ciągu jest równa -18.
Oblicz trzeci wyraz tego ciągu.

Zadanie 2

Pole trapezu prostokątnego opisanego na okręgu jest równe 5, a obwód trapezu wynosi 10. Oblicz długość promienia okręgu.

Zadanie 3

Końcami odcinka są punkty o współrzędnych A= (-1, -2) oraz B= (3, 6). Odcinek CD jest obrazem odcinka AB zarówno w jednokładności o dodatniej skali i środku S1 = (-5, 2), jak i w jednokładności o ujemnej skali i środku S2 = (3, 2).
Oblicz współrzędne jednego z końców odcinka CD oraz skalę jednokładności o środku S2.

Zadanie 4

W trójkąt prostokątny o przyprostokątnych o długościach 2 i 4 wpisano prostokąt w ten sposób, że dwa jego boki leżą na przyprostokątnych trójkąta, a jeden z wierzchołków prostokąta leży na przeciwprostokątnej trójkąta. Prostokąt ten obraca się dookoła prostej, zawierającej dłuższą przyprostokątną trójkąta, tworząc walec.
Oblicz, który z walców, otrzymanych w powyższy sposób, posiada największe pole powierzchni bocznej i oblicz jego objętość.
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1859
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

karis2010 pisze:Zadanie 1

Różnica między drugim wyrazem ciągu geometrycznego a pierwszym wyrazem tego ciągu wynosi -6, a różnica między czwartym a pierwszym wyrazem tego ciągu jest równa -18.
Oblicz trzeci wyraz tego ciągu.
http://www.zadania.info/1988306
Zadanie 2

Pole trapezu prostokątnego opisanego na okręgu jest równe 5, a obwód trapezu wynosi 10. Oblicz długość promienia okręgu.
http://www.zadania.info/6188413
Zadanie 3

Końcami odcinka są punkty o współrzędnych A= (-1, -2) oraz B= (3, 6). Odcinek CD jest obrazem odcinka AB zarówno w jednokładności o dodatniej skali i środku S1 = (-5, 2), jak i w jednokładności o ujemnej skali i środku S2 = (3, 2).
Oblicz współrzędne jednego z końców odcinka CD oraz skalę jednokładności o środku S2.
http://www.zadania.info/1716516
Zadanie 4

W trójkąt prostokątny o przyprostokątnych o długościach 2 i 4 wpisano prostokąt w ten sposób, że dwa jego boki leżą na przyprostokątnych trójkąta, a jeden z wierzchołków prostokąta leży na przeciwprostokątnej trójkąta. Prostokąt ten obraca się dookoła prostej, zawierającej dłuższą przyprostokątną trójkąta, tworząc walec.
Oblicz, który z walców, otrzymanych w powyższy sposób, posiada największe pole powierzchni bocznej i oblicz jego objętość.
http://www.zadania.info/4035127
karis2010
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 05 kwie 2008, 12:40

Post autor: karis2010 »

Bardzo dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
ODPOWIEDZ